Op zoek naar spiritualiteit 6 Spiritualiteit en gebed

Spiritualiteit en gebed

File:Jan Luyken's Jesus 25. Christ Prays in the Garden. Phillip Medhurst Collection.jpg

Een een ets van Jan Luyken van de Phillip Medhurst Collectie van Bijbel illustraties gehuisvest in Belgrave Hall, Leicester, Engeland (Het Kevin Victor Freestone Legaat). Foto door Philip De Vere.

Uit de evangelieverslagen blijkt dat Jezus zich vaak in gebed tot God wendde.

35 En vroeg in de morgen, toen het nog donker was, stond hij op en ging naar buiten en begaf zich naar een eenzame plaats,+ waar hij ging bidden.+ (Markus 1:35)

23 Ten slotte ging hij, na de scharen te hebben weggezonden, alleen de berg op om te bidden.+ Ofschoon het laat werd, was hij daar alleen. (Mattheüs 14:23)

In de dagen van zijn vlees heeft [Christus], met sterk+ geroep en tranen, smekingen en ook smeekbeden opgedragen+ aan Degene die hem uit de dood kon redden, en hij werd wegens zijn godvruchtige vrees+ verhoord. (Hebreeën 5:7)

16 Hij trok zich echter telkens in de woestijnen terug om te bidden.+(Lukas 5:16)

32 Toen kwamen zij bij een plek Gethse̱mané genaamd, en hij zei tot zijn discipelen: „Gaat hier zitten, terwijl ik bid.”+ (Markus 14:32)

41 En hijzelf verwijderde zich ongeveer een steenworp van hen en knielde neer en ging in gebed, 42 terwijl hij zei: „Vader, indien gij het wenst, neem deze beker dan van mij weg. Doch niet mijn wil,+ maar de uwe geschiede.”+ (Luke 22:41)

Voor Jezus was het belangrijk dat niet zijn wil maar de wil van God zou geschieden. Hij was er zich bewust van dat hij in de moederschoot was geplaatst geworden niet om zijn wil maar om de wil van zijn hemelse Vader uit te voeren. Ook besefte hij zeer goed dat hij niets kon verwezenlijken zonder de hulp van zijn hemelse Vader. zonder God was Jezus niets, zoals ook wij niets zijn zonder de hemelse Vader. In zijn onderdanigheid wenste Jezus dan ook Gods Wil te doen ook al zou het zijn leven kosten.

30 Ik kan niets uit mijzelf* doen; gelijk ik hoor, oordeel ik; en het oordeel dat ik vel, is rechtvaardig,+ want ik zoek niet mijn eigen wil, maar de wil+ van hem die mij heeft gezonden. (Johannes 5:30)

34 Jezus zei tot hen: „Mijn voedsel+ is, dat ik de wil+ doe van hem die mij heeft gezonden en zijn werk voleindig.+ (Johannes 4:34)

38 want ik ben niet uit de hemel neergedaald+ om mijn wil te doen, maar de wil van hem die mij heeft gezonden.+ (Johannes 6:38)

39 En nadat hij een eindje verder was gegaan, viel hij op zijn aangezicht, terwijl hij bad+ en zei: „Mijn Vader, indien het mogelijk is, laat deze beker+ aan mij voorbijgaan. Doch niet zoals ik wil,+ maar zoals gij wilt.”+ (Mattheüs 26:39)

36 En hij zei vervolgens: „Abba,* Vader,+ voor u zijn alle dingen mogelijk; neem deze beker van mij weg. Doch niet wat ik wil, maar wat gij wilt.”+ (Markus 14:36)

Tijdens Jezus’ bediening op aarde ruimde hij doelbewust tijd in om te bidden. De discipel Mattheüs schreef:

„Na de scharen te hebben weggezonden, [ging Jezus] alleen de berg op om te bidden” (Mattheüs 14:23).

File:Ilyas Basim Khuri Bazzi Rahib - Jesus Prays in Gethsemane - Walters W59274A - Full Page.jpg

Op deze folio van het Walters manuscript W.592 bidt Jezus in de Tuin van Getsemane. – 1684, Ilyas Basim Khuri Bazzi Rahib

Uit zulke momenten van rustige communicatie met zijn hemelse Vader putte Jezus kracht.

36 Toen kwam Jezus met hen bij de plek+ die Gethse̱mané heette, en hij zei tot de discipelen: „Gaat hier zitten, terwijl ik ginds ga bidden.”+ 37 En terwijl hij Pe̱trus en de twee zonen+ van Zebede̱üs meenam, begon hij bedroefd en zeer verontrust te worden.+ 38 Toen zei hij tot hen: „Mijn ziel is diepbedroefd, ja, tot de dood toe.+ Blijft hier en waakt met mij.”+ 39 En nadat hij een eindje verder was gegaan, viel hij op zijn aangezicht, terwijl hij bad+ en zei: „Mijn Vader, indien het mogelijk is, laat deze beker+ aan mij voorbijgaan. Doch niet zoals ik wil,+ maar zoals gij wilt.”+

40 En hij kwam bij de discipelen en vond hen slapend, en hij zei tot Pe̱trus: „Hebt gijlieden nog niet één uur met mij kunnen waken?+41 Waakt+ en bidt+ voortdurend, opdat GIJ niet in verzoeking komt.+ De geest is natuurlijk bereidwillig, maar het vlees is zwak.”+42 Wederom ging hij heen, voor de tweede maal,+ en bad, terwijl hij zei: „Mijn Vader, indien het niet mogelijk is dat deze voorbijgaat tenzij ik hem drink, uw wil geschiede.”+ 43 En hij kwam wederom en vond hen slapend, want hun ogen waren zwaar.+44 Hij verliet hen derhalve en ging nogmaals heen en bad voor de derde maal,+ terwijl hij wederom hetzelfde woord zei. (Mattheüs 26:36-44).

Tegenwoordig zoeken geestelijk gezinde mensen eveneens gelegenheden voor communicatie met God, in de wetenschap dat hun band met de Schepper daar sterker door wordt en ze erdoor worden geholpen in hun denken meer als Christus te worden.

Jezus bracht vaak lange periodes in gebed door (Johannes 17:1-26). Voordat hij bijvoorbeeld de twaalf mannen uitkoos die zijn apostelen zouden worden, „ging hij de berg op om te bidden, en hij bracht de gehele nacht door in gebed tot God” (Lukas 6:12). Hoewel geestelijk gezinde mensen niet per se de hele nacht in gebed doorbrengen, volgen ze wel Jezus’ voorbeeld. Voordat ze belangrijke beslissingen in hun leven nemen, gunnen ze zich ruimschoots de tijd om tot God te bidden. Ze zoeken de leiding van de heilige geest bij het maken van keuzes die hun spiritualiteit zullen verdiepen.

Uit Jezus’ gebeden spreekt ook de intensiteit die wij in onze gebeden moeten navolgen. Merk eens op wat Lukas optekende over de manier waarop Jezus op de avond voor zijn dood bad.

„In hevige smart gerakend, vervolgde hij zijn gebed nog vuriger; en zijn zweet werd als druppels bloed, die op de grond vielen” (Lukas 22:44).

Jezus had eerder vurig gebeden, maar bij die gelegenheid, vlak voor de zwaarste beproeving van zijn aardse leven, bad hij „nog vuriger” — en zijn gebed werd verhoord.

In de dagen van zijn vlees heeft [Christus], met sterk+ geroep en tranen, smekingen en ook smeekbeden opgedragen+ aan Degene die hem uit de dood kon redden, en hij werd wegens zijn godvruchtige vrees+ verhoord.  (Hebreeën 5:7).

Geestelijk gezinde mensen volgen Jezus’ voorbeeld. Als ze voor bijzonder zware beproevingen staan, bidden ze „nog vuriger” tot God om heilige geest, leiding en steun.

Omdat Jezus duidelijk een man van gebed was, wekt het geen verbazing dat zijn discipelen hem in dat opzicht wilden navolgen. Daarom vroegen ze hem:

„Heer, leer ons bidden” (Lukas 11:1).

Ook nu volgen mensen die waarde hechten aan geestelijke zaken en zich door Gods heilige geest willen laten leiden, Jezus’ voorbeeld in de manier waarop ze tot God bidden. Ware spiritualiteit en gebed gaan nauw samen.

+

Voorgaande:

Op zoek naar spiritualiteit 1 Inleiding

Op zoek naar spiritualiteit 2 Hoe te vinden

Op zoek naar spiritualiteit 3 Zin van Christus

Op zoek naar spiritualiteit 4 Zin van Christus leren kennen

Op zoek naar spiritualiteit 5 Vrucht van de geest

Vruchten van geest beletten hetzij inactief of onvruchtbaar te zijn

Vervolg: Op zoek naar spiritualiteit 7 Prediking van het goede nieuws

Engelse versie / English version: Looking for True Spirituality 6 Spirituality and Prayer

++

Aanvullende lectuur:

  1. Christelijke, geestelijke zaken kunnen leiden tot hoogmoed
  2. Voor de Wil van Hem die groter is dan Jezus
  3. God, Jezus Christus en de Heilige GeestRelatie tot GodZeker zijnde van Bevrijding
  4. Vertrouwen, Geloof, Roepen en Toeschrijving aan Jehovah #1 Konings Geloof
  5. Vertrouwen, Geloof, Roepen en Toeschrijving aan Jehovah #2 Aanroepen van de Naam van God
  6. Vertrouwen, Geloof, Roepen en Toeschrijving aan Jehovah #3 Stem van God #5 Meditatie en transformatie
  7. Vertrouwen, Geloof, Roepen en Toeschrijving aan Jehovah #3 Stem van God #6 Woorden tot voedsel en communicatie
  8. Vertrouwen, Geloof, Roepen en Toeschrijving aan Jehovah #5 Gebed #3 Aanroepers van God
  9. Vertrouwen, Geloof, Roepen en Toeschrijving aan Jehovah #6 Gebed #4 Atttude
  10. Vertrouwen, Geloof, Roepen en Toeschrijving aan Jehovah #7 Gebed #5 Luisterend Oor
  11. Vertrouwen, Geloof, Roepen en Toeschrijving aan Jehovah #8 Gebed #6 Communicatie en manifestatie
  12. Vertrouwen, Geloof, Roepen en Toeschrijving aan Jehovah #9 Gebed #7 Reden voor gebed
  13. Vertrouwen, Geloof, Roepen en Toeschrijving aan Jehovah #10 Gebed #8 Voorwaarde
  14. Vertrouwen, Geloof, Roepen en Toeschrijving aan Jehovah #11 Gebed #9 Heiliging van Dé Naam
  15. Vertrouwen, Geloof, Roepen en Toeschrijving aan Jehovah #12 Gebed #10 Gesprek met een Vriend
  16. Vertrouwen, Geloof, Roepen en Toeschrijving aan Jehovah #13 Gebed #11 Naam om apart geplaatst te worden
  17. Lastigheid om te bidden
  18. Kracht van het gebed
  19. Gebedsverhoring niet door verlanglijstje
  20. Goede impact van gebed op de mens
  21. Biddenden zijn nooit alleen
  22. Hersenen beschouwen gebed als gesprek
  23. Aanbid enkel de Schepper van alles
  24. Gebed is een geloofszaak

+++

Related articles:

11 thoughts on “Op zoek naar spiritualiteit 6 Spiritualiteit en gebed

  1. Pingback: Looking for True Spirituality 6 Spirituality and Prayer | Stepping Toes

  2. Pingback: Op zoek naar spiritualiteit 7 Prediking van het goede nieuws | Stepping Toes

  3. Pingback: Op zoek naar spiritualiteit 8 Eigen spiritualiteit | Stepping Toes

  4. Pingback: Vertrouwen, Geloof, Roepen en Toeschrijving aan Jehovah #16 Voordelen van het bidden | Christadelphians : Belgian Ecclesia Brussel - Leuven

  5. Pingback: Vertrouwen, Geloof, Roepen en Toeschrijving aan Jehovah #17 Soorten van gebed | Free Christadelphians: Belgian Ecclesia Brussel - Leuven

  6. Pingback: Weest gezond van verstand en weest waakzaam met het oog op gebeden | Belgian Biblestudents - Belgische Bijbelstudenten

  7. Pingback: 2015 het jaar dat ISIS duidelijk maakte dat het ook in Europa is – Vervolg 2 | Belgian Biblestudents - Belgische Bijbelstudenten

  8. Pingback: Ik manifesteer een perfecte blogpost | From guestwriters

  9. Pingback: Heer, leer ons bidden #1 Onze Vader – die in de hemel zijt – Belgische Broeders In Christus

  10. Pingback: Een gebed tot Onze Vader volgens Jezus | Bijbelvorser = Bible Researcher

You are welcome to react - U bent welkom om een reactie te geven

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.