Op zoek naar spiritualiteit 5 Vrucht van de geest

Spiritualiteit en „de vrucht van de geest”

De evangelieschrijver Lukas verklaarde dat Gods heilige geest bij Jezus’ doop op hem werd uitgestort en dat Jezus „vervuld [was] van heilige geest”

21 Toen nu al het volk werd gedoopt, werd ook Jezus+ gedoopt,* en terwijl hij bad, werd de hemel+ geopend 22 en daalde de heilige geest in lichamelijke gedaante gelijk een duif op hem neer, en er kwam een stem uit de hemel: „Gij zijt mijn Zoon, de geliefde; ik heb u goedgekeurd.”+ (Lukas 3:21, 22)

4 Vervuld van heilige geest keerde Jezus nu terug van de Jorda̱a̱n, en hij werd door de geest* in de wildernis rondgevoerd,+ veertig dagen+ lang, terwijl hij door de Duivel werd verzocht.+ Voorts at hij niets in die dagen, zodat hij, toen ze ten einde waren, honger had. (Lukas 4:1).

17 Want hij ontving van God, de Vader, eer en heerlijkheid,+ toen er woorden zoals deze* door de luisterrijke heerlijkheid tot hem werden gericht: „Dit is mijn zoon, mijn geliefde, die ík heb goedgekeurd.”*+ (2 Petrus 1:17)

Jezus op zijn beurt doordrong zijn volgelingen van de belangrijkheid zich door Gods heilige geest of „werkzame kracht” te laten leiden.

De aarde nu bleek vormloos en woest te zijn en er lag duisternis op het oppervlak van [de] waterdiepte;*+ en Gods werkzame kracht* bewoog zich heen en weer+ over de oppervlakte van de wateren.+ (Genesis 1:2)

Derhalve zeg ik U: Blijft vragen,+ en het zal U gegeven worden; blijft zoeken,+ en GIJ zult vinden; blijft kloppen, en er zal U opengedaan worden. 10 Want al wie vraagt, ontvangt,+ en al wie zoekt, vindt, en al wie klopt, hem zal opengedaan worden. 11 Is er ook een vader onder U die, als zijn zoon+ om een vis vraagt, hem soms een slang in plaats van een vis zal geven? 12 Of als hij ook om een ei vraagt, hem een schorpioen zal geven? 13 Als GIJ dus, ofschoon GIJ slecht zijt, goede gaven aan UW kinderen weet te geven,+ hoeveel te meer zal dan de Vader in de hemel heilige geest geven+ aan wie hem erom vragen!” (Lukas 11:9-13).

Want ik zal water uitgieten op de dorstige+ en druppelende stromen op de droge plaats.+ Ik zal mijn geest uitgieten op uw zaad,*+ en mijn zegen op uw nakomelingen. (Jesaja 44:3)

17 Elke goede gave+ en elk volmaakt geschenk komt van boven,+ want het daalt neer van de Vader der [hemelse] lichten,+ en bij hem is geen verandering van het keren van de schaduw.*+ (Jakobus 1:17)

Waarom is dat zo belangrijk? Omdat Gods geest in staat is iemands geest of gezindheid te hervormen, waardoor die op de zin of instelling van Christus gaat lijken.

12 Dientengevolge verzoek ik U dringend, broeders, op grond van Gods mededogen, UW lichaam aan te bieden+ als een slachtoffer+ dat levend,+ heilig+ en God welgevallig+ is, een heilige dienst*+ met UW denkvermogen.+ En wordt niet langer naar dit samenstel van dingen* gevormd,+ maar wordt veranderd door UW geest te hervormen,+ opdat GIJ U ervan kunt vergewissen+ wat de goede en welgevallige en volmaakte wil+ van God is. (Romeinen 12:1, 2).

De heilige geest brengt in een mens eigenschappen voort als „liefde, vreugde, vrede, lankmoedigheid, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtaardigheid, zelfbeheersing”. Die eigenschappen, door de Bijbel „de vrucht van de geest” genoemd, zijn kenmerkend voor iemand die echt geestelijk gezind is.

22 De vrucht+ van de geest daarentegen is liefde, vreugde, vrede, lankmoedigheid, vriendelijkheid, goedheid,+ geloof, 23 zachtaardigheid, zelfbeheersing.+ Tegen zulke dingen is geen wet.+ 24 Bovendien hebben zij die Christus Jezus toebehoren, het vlees met zijn hartstochten en begeerten aan de paal* gehangen.+ (Galaten 5:22- 24).

17 Maar de wijsheid+ van boven is allereerst zuiver,+ vervolgens vredelievend,+ redelijk,*+ bereid tot gehoorzamen, vol van barmhartigheid en goede vruchten,+ geen partijdig onderscheid makend,+ niet huichelachtig.+ (Jakobus 3:17)

Kort gezegd is een geestelijk gezind mens iemand die zich door Gods geest laat leiden.

Jezus legde zijn hele bediening lang de vrucht van de geest aan de dag. Eigenschappen als liefde, vriendelijkheid en goedheid kwamen vooral tot uiting in de manier waarop hij mensen behandelde die als minderen in de samenleving werden beschouwd.

36 Bij het zien van de scharen had hij medelijden+ met hen, omdat zij gestroopt* en heen en weer gedreven waren als schapen zonder herder.+ (Mattheüs 9:36).

Neem bijvoorbeeld een incident waarover de apostel Johannes schreef. We lezen:

„In het voorbijgaan nu zag [Jezus] een mens die blind was van zijn geboorte af.”

Jezus’ discipelen zagen de man ook maar beschouwden hem als een zondaar.

„Wie heeft gezondigd,” vroegen ze, „deze man of zijn ouders?”

De buren van de man merkten hem eveneens op, maar het enige wat ze zagen was een bedelaar.

„Is dit niet de man die altijd zat te bedelen?”, zeiden ze. Jezus zag de blinde man echter als een mens die hulp nodig had. Hij sprak tegen de blinde man en genas hem.

9 In het voorbijgaan nu zag hij een mens die blind was van zijn geboorte af. En zijn discipelen vroegen hem: „Rabbi,+ wie heeft gezondigd,+ deze man of zijn ouders,+ dat hij blind werd geboren?” Jezus antwoordde: „Noch deze man noch zijn ouders hebben gezondigd, maar het is geschied opdat de werken Gods in zijn geval openbaar gemaakt zouden worden.+ Wij moeten de werken doen van hem die mij gezonden heeft, zolang het dag is;+ de nacht+ komt, waarin niemand kan werken. Zolang ik in de wereld ben, ben ik het licht der wereld.”+ Nadat hij deze dingen had gezegd, spuwde hij op de grond en maakte met het speeksel slijk, en hij deed zijn slijk op de ogen [van de man]+ en zei tot hem: „Ga u wassen+ in het waterbekken van Silo̱am”*+ (hetgeen wordt vertaald met ’Uitgezonden’). Hij dan ging heen en waste zich+ en kwam ziende terug.+ 8 De buren dan en zij die hem vroeger als bedelaar hadden gezien, zeiden nu: „Is dit niet de man die altijd zat te bedelen?”+ —(Johannes 9:1-8).

Wat vertelt dit incident u over de zin van Christus? Ten eerste dat Jezus eenvoudige mensen niet over het hoofd zag maar hen met genegenheid behandelde. Ten tweede dat hij het initiatief nam om anderen te helpen. Vindt u dat u op dit punt Jezus’ voorbeeld volgt? Beziet u mensen zoals Jezus dat deed en geeft u hun de hulp die ze nodig hebben om hun leven te verbeteren en een rooskleuriger toekomst te krijgen? Of bent u geneigd prominenten te begunstigen en anderen te negeren? Als het eerste het geval is, volgt u inderdaad Jezus’ voorbeeld.

12 Want hij zal de arme die om hulp schreeuwt, bevrijden,+ Ook de ellendige en al wie geen helper heeft.+ 13 Hij zal deernis hebben met de geringe en de arme,+ En de zielen van de armen zal hij redden.+ 14 Van onderdrukking en van geweld zal hij hun ziel verlossen, En hun bloed zal kostbaar zijn in zijn ogen.+ (Psalm 72:12-14).

+

Voorgaande:

Op zoek naar spiritualiteit 1 Inleiding

Op zoek naar spiritualiteit 2 Hoe te vinden

Op zoek naar spiritualiteit 3 Zin van Christus

Op zoek naar spiritualiteit 4 Zin van Christus leren kennen

volgende:

Vruchten van geest beletten hetzij inactief of onvruchtbaar te zijn

++

Aanvullende lectuur:

  1. Volgelingen met de vrucht van verdieping
  2. Vrucht dragen
  3. Je kunt niets veranderen in je leven met de intenties alleen
  4. Misleid door valse opwekkingen

+++

File:Persimmon.jpg

Vrucht dragende boom. – Een Amerikaanse dadelpruimboom die nog vruchten draagt in de herfst. De kleur van de bladeren van de boom zijn geel vanwege de afname van chlorofyl. Carotenoïden bieden de kleuringen van geel, bruin, oranje, dat de bladeren tint.

Related articles

  • Reflections… (evicolson.wordpress.com)
    Het komende jaar ga ik de persoon worden die ik wil zijn. De allerbeste versie van mezelf! Ik ga mijn ‘luie gat’ van de zetel halen. Stoppen met “junk” eten, stoppen met een eindeloze pleaser te zijn en eens aan mezelf beginnen denken.