Op zoek naar spiritualiteit 7 Prediking van het goede nieuws

Spiritualiteit en de prediking van het goede nieuws

Christ Preaching at Capernaum.

Christus Jezus predikend in Capernaum. (Foto credit: Wikipedia)

In het evangelie van Markus lezen we dat Jezus bij een bepaalde gelegenheid veel zieken genas, tot laat in de avond. Toen hij de volgende ochtend vroeg in afzondering aan het bidden was, kwamen zijn apostelen hem vertellen dat een groot aantal mensen hem zochten, misschien om genezen te worden. Maar Jezus zei tegen hen:

„Laten wij ergens anders heen gaan, naar de naburige dorpen, opdat ik ook daar kan prediken.”

Vervolgens legde Jezus uit waarom:

„Met dat doel ben ik uitgegaan” (Markus 1:32-38; Lukas 4:43).

Hoewel Jezus het genezen van mensen belangrijk vond, was de prediking van het goede nieuws van Gods koninkrijk Jezus’ belangrijkste opdracht.

14 Nadat Joha̱nnes nu was gevangengenomen, ging Jezus naar Galile̱a+ en predikte het goede nieuws van God+ 15 en zei: „De bestemde tijd is vervuld+ en het koninkrijk Gods is nabij gekomen. Hebt berouw+ en stelt geloof in het goede nieuws.” (Markus 1:14, 15).

8 Kort daarna trok hij van stad tot stad en van dorp tot dorp, terwijl hij het goede nieuws van het koninkrijk Gods predikte* en bekendmaakte.+ En de twaalf waren met hem, (Lukas 8:1)

35 En Jezus begon een rondreis door alle steden en dorpen, terwijl hij in hun synagogen onderwees en het goede nieuws van het koninkrijk predikte* en elke soort van kwaal en elk soort van gebrek genas.+ (Mattheüs 9:35)

43 Maar hij zei tot hen: „Ik moet ook aan andere steden het goede nieuws van het koninkrijk Gods bekendmaken, want hiertoe werd ik uitgezonden.”+ (Lukas 4:43)

Anderen over Gods koninkrijk vertellen is nog steeds een kenmerk van degenen die de zin van Christus hebben. Aan allen die zijn volgelingen willen zijn, gaf Jezus het gebod:

„Gaat daarom en maakt discipelen van mensen uit alle natiën . . . en leert hun onderhouden alles wat ik u geboden heb” (Mattheüs 28:19, 20).

Bovendien voorzei Jezus:

„Dit goede nieuws van het koninkrijk zal op de gehele bewoonde aarde worden gepredikt tot een getuigenis voor alle natiën, en dan zal het einde komen” (Mattheüs 24:14).

23 mits GIJ natuurlijk blijft in het geloof,+ bevestigd op het fundament+ en standvastig,+ en U niet laat afbrengen van de hoop van dat goede nieuws, hetwelk GIJ hebt gehoord+ en dat in heel de schepping+ die onder de hemel is, werd gepredikt.+ Van dit [goede nieuws] ben ik, Pa̱u̱lus, een bedienaar geworden.+ (Kolossenzen 1:23)

19 Gaat daarom en maakt discipelen*+ van mensen uit alle natiën,+ hen dopende+ in* de naam van de Vader+ en van de Zoon+ en van de heilige geest,+ (Mattheüs 28:19)

10 Ook moet eerst in alle natiën het goede nieuws+ worden gepredikt.*+ (Markus 13:10)

18 Niettemin vraag ik: Hebben zij het soms niet gehoord? Jazeker; in werkelijkheid ’is hun geluid over de gehele aarde uitgegaan,+ en hun uitspraken tot de uiteinden* der bewoonde aarde’.*+ (Romeinen 10:18)

Om dat Gods Woord te kennen geeft dat de prediking tot stand komt door de kracht van de heilige geest, is het een teken van ware spiritualiteit als iemand ijverig aan dat werk deelneemt.

maar GIJ zult kracht+ ontvangen wanneer de heilige geest op U gekomen is, en GIJ zult getuigen*+ van mij zijn zowel in Jeru̱zalem+ als in geheel Jude̱a en Sama̱ria+ en tot de verst verwijderde streek* der aarde.”+ (Handelingen 1:8).

pt: Trabalho de evangelização típico das Teste...

Uitdragers van het heilig evangelie, het Goede Nieuws van het komende Koninkrijk van God brengend over de gehele wereld. (Foto credit: Wikipedia)

Wil de Koninkrijksboodschap tot mensen overal op aarde gepredikt worden, dan moeten miljoenen mensen zich eensgezind inspannen.

20 Niet alleen betreffende dezen doe ik een verzoek, maar ook betreffende hen die door hun woord geloof in mij stellen,+21 opdat zij allen één* mogen zijn,+ evenals gij, Vader, in eendracht met mij zijt en ik in eendracht met u ben,+ dat ook zij in eendracht met ons mogen zijn,+ opdat de wereld moge geloven dat gij mij hebt uitgezonden.+ (Johannes 17:20, 21).

Degenen die zich met dat werk bezighouden, moeten niet alleen geestelijk gezind maar ook op mondiale schaal goed georganiseerd zijn. Kunt u de mensen identificeren die in Christus’ voetstappen treden en overal op de wereld het goede nieuws van het Koninkrijk prediken?

+

Voorgaande:

Op zoek naar spiritualiteit 1 Inleiding

Op zoek naar spiritualiteit 2 Hoe te vinden

Op zoek naar spiritualiteit 3 Zin van Christus

Op zoek naar spiritualiteit 4 Zin van Christus leren kennen

Op zoek naar spiritualiteit 5 Vrucht van de geest

Op zoek naar spiritualiteit 6 Spiritualiteit en gebed

Vruchten van geest beletten hetzij inactief of onvruchtbaar te zijn

Vervolg: Op zoek naar spiritualiteit 8 Eigen spiritualiteit

Engelse versie / English version: Looking for True Spirituality 7 Preaching of the Good News

++

Aanvullende lectuur:

  1. De bouwer van een Koninkrijk
  2. Weten waar naartoe te gaan
  3. Niet allen zullen het Koninkrijk beërven
  4. Kijkend naar het Oosten en het Westen voor Waarheid
  5. Volgelingen met de vrucht van verdieping
  6. Jezus volgen
  7. Kerk van eenzelfde lichaam levendig houden of laten groeien
  8. Samen werken aan een Open Gemeenschap
  9. Intenties van de ecclesia
  10. De betrokkenheid van geniaal leerlingschap
  11. Verkondigen van Evangelie opgetekend in de Bijbel
  12. Getuig van het gehoorde
  13. Wat verstaan wij onder catechese
  14. Getuig van een levende God en zijn zegeningen voor jou
  15. Redding, vertrouwen en actie in Jezus #9 Omgang met anderen
  16. Missionaire hermeneutiek 4/5
  17. Hermeneutiek om uit te dragen #10 Verkondigen
  18. Vertrouwen, Geloof, Roepen en Toeschrijving aan Jehovah #5 Gebed #2 Getuigen zonder taalbarrieres
  19. Ademen om les te geven
  20. De verjaardag van de King James Bijbel als aanleiding voor prediking
  21. Aankondigingsweek in Nederland
  22. Hoe moeten we prediken?

+++

Related articles: