Al-Fatiha [De Opening] Surah 1: 4-7 Barmhartige Heer van de Schepping om ons de juiste weg te tonen

Icoon van de aartsengel Gabriël met scepter.

In ons eerste artikel in de reeks over de Koran lezing hebben wij gezien hoe moslims moeten geloven dat Allah dit gebed openbaarde  aan Mohammed of Muhammad, in het begin van zijn carrière als een profeet (die in het jaar 610 begon, toen hij zijn eerste openbaring van Allah via de engel Gabriël ontving – een openbaring die nu is opgenomen in hoofdstuk 96 van de Koran), zodat de moslims zouden weten hoe te bidden.

Miniature of Muhammad re-dedicating the Black ...

Miniatuur van Mohammed die de Zwarte Steen in de Kaaba opnieuw wFPhoto credit: Wikipedia)

Maar wij hebben ook aangegeven in een inleidend artikel dat de moslim gelooft in de Profeten die vanaf de schepping van de aarde naar de mensheid gezonden zijn, of hun namen bekend zijn of niet. Naast de profeet Mohammed nemen zij ook o.a. Adam, Noeh (Noah/Noë), Ibrahim (Abraham), Moesa/Musa (Mozes), Iesa (Jeshua/Jezus/Jesus) en velen anderen als profeten. Allah heeft enkele Profeten Boeken gegeven met daarin het woord van Allah. De moslim dient ook in deze Boeken te geloven, zoals ze in beginsel neergezonden zijn door Allah, volgens de Moslims. Enkele Boeken zijn bekend bij ons, zoals de Qoran/Quran of Koran, Indjiel/Indjil (Evangeliën), Taurat (Torah/Thora), maar de moslim gelooft ook dat er Boeken zijn neergezonden door Allah die niet (meer) bekend zijn bij de mensen.

Musa (Mozes), de profeet die het Woord van God over het Begin der tijden (Genesis) optekende en Gods Woord verkondigde – op een Perzisch miniatuur uit de 15e eeuw

In het 96ste hoofdstuk van de Koran, verzen 1-5 worden we gevraagd om te  “Verkondigen!” of om te “lezen!” in de naam van de Heer en Steller of Maker, de Volbrenger, Die de mens heeft geschapen uit (louter) een “klonter bloed” (vandaar de naam Adam: het rode bloed), maar ook van de klei of “zwarte aarde (modder)” (15:28), en Wie de Meest Eerbiedwaardige is Die (het gebruik van) de pen leerde (4), en de mens datgene leerde wat hij niet wist.

In de Bijbel wordt de mens geschapen naar Gods evenbeeld. Volgens de islamieten wijst de Koran deze gelijkenis tussen God en mens uitdrukkelijk van de hand.

“God sprak: ‘Nu gaan Wij de mens maken, als beeld van Ons, op Ons gelijkend; hij zal heersen over de vissen van de zee, over de vogels van de lucht, over de tamme dieren, over alle wilde beesten en over al het gedierte dat over de grond kruipt.’” (Genesis 1:26 WV78)

“Toen boetseerde Jahwe God de mens uit stof, van de aarde genomen, en Hij blies hem de levensadem in de neus: zo werd de mens een levend wezen.” (Genesis 2:7 WV78)

“En bedenk wel: de Heerlijkheid van Israel liegt niet en kent geen berouw; Hij is immers geen mens dat hij terug zou komen op een besluit!’” (1 Samuël 15:29 WV78)

“وقال الله نعمل الانسان على صورتنا كشبهنا.فيتسلطون على سمك البحر وعلى طير السماء وعلى البهائم وعلى كل الارض وعلى جميع الدبابات التي تدب على الارض.” (تكوين 1:26 Arabic)

“وجبل الرب الاله آدم ترابا من الارض.ونفخ في انفه نسمة حياة.فصار آدم نفسا حيّة.” (تكوين 2:7 Arabic)

“وايضا نصيح اسرائيل لا يكذب ولا يندم لانه ليس انسانا ليندم.” (1 صموئيل 15:29 Arabic)

Allah wordt gepresenteerd als de Barmhartige, de Genadevolle Die Zijn boodschap aan de mensheid bracht. Volgens de islamitische overlevering werd Zijn Boodschap geopenbaard in een “keten van boodschappen”, te beginnen met de aartsengel Gabriël (Djibriel). In de voorgaande bespreking merkten wij al op dat de islamitische gemeenschap in dezelfde fout ging als veel christelijke denominaties, die meer aandacht aan de traditionele menselijke gedachten schonken, in plaats van zich te houden aan de woorden van de Heilige Schrift zelf zoals zij er in voorkwamen. Als zodanig hebben we gemerkt dat door “de Liefhebbende God en Onderhouder van de wereld” een aantal moslims hun wereld van demonen en djinns of Gjinn-mensen creëerden, en net als een aantal christenen begonnen te geloven in een plaats van verdoemenis die “hel” wordt genoemd. Maar in de koran en de bijbel kunnen we alleen twee werelden vinden : namelijk de wereld van de mens (de aarde en waters) en de wereld van de hemelse wezens (de hemel).

وَلَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنْسَانَ وَنَعْلَمُ مَا تُوَسْوِسُ بِهِ نَفْسُهُ ۖ وَنَحْنُ أَقْرَبُ إِلَيْهِ مِنْ حَبْلِ الْوَرِيدِ

Wij schiepen den mensch en weten wat zijne ziel hem influistert, en wij zijn hem nader dan zijne strotader.(50:16)

الَّذِي جَعَلَ لَكُمُ الْأَرْضَ فِرَاشًا وَالسَّمَاءَ بِنَاءً وَأَنْزَلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَأَخْرَجَ بِهِ مِنَ الثَّمَرَاتِ رِزْقًا لَكُمْ ۖ فَلَا تَجْعَلُوا لِلَّهِ أَنْدَادًا وَأَنْتُمْ تَعْلَمُونَ

Hij heeft u de aarde tot een tapijt en den hemel tot een overwelfsel gegeven. Hij laat het water van den hemel stroomen, om vruchten tot uw onderhoud voort te brengen. Stel dus geen gelijke naast God, tegen beter weten aan.(2:22)

هُوَ الَّذِي خَلَقَ لَكُمْ مَا فِي الْأَرْضِ جَمِيعًا ثُمَّ اسْتَوَىٰ إِلَى السَّمَاءِ فَسَوَّاهُنَّ سَبْعَ سَمَاوَاتٍ ۚ وَهُوَ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمٌ

Hij is het, die alles op de aarde voor u geschapen heeft, daarna den hemel uitbreidde en dien tot zeven hemelen maakte; Hij, de alwetende.”(2:29)

إِنَّ فِي خَلْقِ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَاخْتِلَافِ اللَّيْلِ وَالنَّهَارِ وَالْفُلْكِ الَّتِي تَجْرِي فِي الْبَحْرِ بِمَا يَنْفَعُ النَّاسَ وَمَا أَنْزَلَ اللَّهُ مِنَ السَّمَاءِ مِنْ مَاءٍ فَأَحْيَا بِهِ الْأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِهَا وَبَثَّ فِيهَا مِنْ كُلِّ دَابَّةٍ وَتَصْرِيفِ الرِّيَاحِ وَالسَّحَابِ الْمُسَخَّرِ بَيْنَ السَّمَاءِ وَالْأَرْضِ لَآيَاتٍ لِقَوْمٍ يَعْقِلُونَ

In de schepping van hemel en aarde, en de wisseling van nacht en dag; in het schip dat op de zee zeilt, met hetgeen nuttig voor de menschen is, en in het water dat God van den hemel doet stroomen, om de in den nood verkeerende aarde te doen herleven, waarop hij de verschillende diersoorten verspreidt; in de verandering der winden, en de beweging der wolken, tot het verrichten van den dienst tusschen hemel en aarde bestemd, zijn wonderen voor nadenkende menschen gelegen.(2:164)

وَعِنْدَهُ مَفَاتِحُ الْغَيْبِ لَا يَعْلَمُهَا إِلَّا هُوَ ۚ وَيَعْلَمُ مَا فِي الْبَرِّ وَالْبَحْرِ ۚ وَمَا تَسْقُطُ مِنْ وَرَقَةٍ إِلَّا يَعْلَمُهَا وَلَا حَبَّةٍ فِي ظُلُمَاتِ الْأَرْضِ وَلَا رَطْبٍ وَلَا يَابِسٍ إِلَّا فِي كِتَابٍ مُبِينٍ

Hij bezit de sleutels der geheimen; niemand kent die buiten hem; hij weet wat op het droge land en in de zee is; er valt geen blad af, of hij weet het; nergens is een eenvoudige zaadkorrel in de duistere gedeelten der aarde, nergens een groen of verdord spruitje, dat niet in het duidelijke boek is opgeschreven.(6:59)

اللَّهُ الَّذِي خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ وَأَنْزَلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَأَخْرَجَ بِهِ مِنَ الثَّمَرَاتِ رِزْقًا لَكُمْ ۖ وَسَخَّرَ لَكُمُ الْفُلْكَ لِتَجْرِيَ فِي الْبَحْرِ بِأَمْرِهِ ۖ وَسَخَّرَ لَكُمُ الْأَنْهَارَ

God is het die de hemelen en de aarde heeft geschapen en het water van den hemel doet nederdalen, door middel van hetwelk hij vruchten voor uw onderhoud voortbrengt; en door zijn bevel noodzaakt hij de schepen voor uwen dienst op zee te zeilen; ook dwingt hij de rivieren u cijnsbaar te zijn:(14:32)

وَإِذْ قَالَ رَبُّكَ لِلْمَلَائِكَةِ إِنِّي خَالِقٌ بَشَرًا مِنْ صَلْصَالٍ مِنْ حَمَإٍ مَسْنُونٍ

En gedenk, toen de Heer tot de engelen zeide: Waarlijk, ik heb den mensch geschapen van gedroogde klei, van zwart slijk, in een vorm gebracht.(15:28)

In het vorige artikel zagen wij de opening van het gebed, waarin men erkenning wil geven van zijn erkentelijkheid aan de Allerhoogste Schepper van hemel en aarde. In naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle roept men Hem aan en zegt men dat Hij (Allah), de Heer der Werelden, alle lof toebehoort (2) zij Allah, wat inhoudt dat die wereld dan ook niet toebehoort aan imams/imaans of khomeinis, op wie men ook eigenlijk niet moet steunen, want de Moslims bidden en beweren dat zij alleen tot de Barmhartige, de Genadevolle, Meester van de Dag des Oordeels (vandaar ook Dag van Jehovah) smeken om hulp. (4-5).

De Dag des Oordeels of laatste oordeel behoort tot de vijfde zuil van imaan [van de zes zuilen van imaan (geloof) ] naast het geloof in het bestaan van de Engelen. De moslim gelooft dat de Dag des Oordeels zal aanbreken op het daarvoor vastgestelde tijdstip. Op deze dag zal Allah oordelen tussen de mensen en iedereen belonen voor wat hij gedaan heeft. De vijf zuilen van islam* en zes zuilen van imaan** (al iman) vormen het fundament van de Islam.
Iedereen in de wereld wordt gewaarschuwd om God te zoeken en zich klaar te maken voor de dag van het oordeel, voor het te laat is.

“Zoekt Jahwe, gij allen, ootmoedigen van het land, die zijn geboden naleeft; zoekt de gerechtigheid, zoekt de ootmoed! Dan vindt gij misschien een schuilplaats op de dag van de toorn van Jahwe. de vijand in het westen” (Sefanja 2:3 WV78)“Jahwe, aan de spits van zijn leger, verheft zijn stem; ja, zeer talrijk is zijn leger, ja, machtig is hij die zijn bevel ten uitvoer brengt. Ja, groot is de dag van Jahwe en zeer te duchten: wie zal hem doorstaan?” (Joël 2:11 WV78)“Nabij is de grote dag van Jahwe, hij is nabij en nadert snel. Hoor, hoe bitter hij is, de dag van Jahwe: dan heft de held zijn strijdkreet aan.” (Sefanja 1:14 WV78)

“niet zo gauw uw bezinning te verliezen en u niet te laten opschrikken door profetieen, uitspraken of brieven die van ons afkomstig zouden zijn, en die beweren dat de dag van de Heer is aangebroken.” (2 Thessalonicen 2:2 WV78)

“Vraag het Mij slechts en Ik geef volkeren u tot een erfdeel, u tot een eigen bezit de aarde tot aan haar randen.” (Psalmen 2:8 WV78)

“Hoewel beide koningen aan dezelfde tafel plaats nemen, voeren ze jegens elkaar kwaad in het schild en trachten ze elkaar te misleiden, maar zonder resultaat, want het einde komt pas op de vastgestelde tijd.” (Daniël 11:27 WV78)

“Ge zult een voorwerp van haat zijn voor allen omwille van mijn Naam. Wie echter ten einde toe volhardt, hij zal gered worden.” (Mattheüs 10:22 WV78)

“De Blijde Boodschap van het Koninkrijk zal over heel de wereld verkondigd worden tot getuigenis voor alle volkeren en dan zal het einde komen.” (Mattheüs 24:14 WV78)

“Wat hun overkwam had een diepe zin en het werd te boek gesteld als een waarschuwing voor ons, tot wie het einde der tijden gekomen is.” (1 Corinthiërs 10:11 WV78)

“Maar de hemel en de aarde van nu zijn door hetzelfde woord opgespaard voor het vuur en bewaard voor de dag van het oordeel en de ondergang der goddelozen.” (2 Petrus 3:7 WV78)

“Over de anderen zal God wel oordelen. Verwijdert de boosdoener uit uw midden.” (1 Corinthiërs 5:13 WV78)

“Het huwelijk is iets kostbaars; laten we het allen in ere houden en de trouw respecteren. Gods oordeel zal komen over ontuchtigen en echtbrekers.” (Hebreeën 13:4 WV78)

“De volkeren waren in toorn ontstoken, maar uw toorn is gekomen en de tijd om de doden te oordelen en om het loon te geven aan uw dienstknechten, de profeten, en de heiligen en hun die uw naam vrezen, kleinen en groten, en om te verderven die de aarde verderven.’” (Openbaring 11:18 WV78)

“Van die dag of dat uur weet niemand af, zelfs niet de engelen in de hemel, zelfs niet de Zoon, maar de Vader alleen.” (Markus 13:32 WV78)

“Hij heeft immers een dag vastgesteld, waarop Hij de wereld naar rechtvaardigheid gaat oordelen door een man die Hij daartoe heeft bestemd. Aan allen gaf Hij het bewijs daarvan door Hem uit de doden te doen opstaan.’” (Handelingen 17:31 WV78)

“اطلبوا الرب يا جميع بائسي الارض الذين فعلوا حكمه.اطلبوا البرّ .اطلبوا التواضع.لعلكم تسترون في يوم سخط الرب” (صفنيا 2:3 Arabic)“والرب يعطي صوته امام جيشه.ان عسكره كثير جدا.فان صانع قوله قوي لان يوم الرب عظيم ومخوف جدا فمن يطيقه” (يوئيل 2:11 Arabic)“قريب يوم الرب العظيم قريب وسريع جدا.صوت يوم الرب.يصرخ حينئذ الجبار مرّا.” (صفنيا 1:14 Arabic)

“ان لا تتزعزعوا سريعا عن ذهنكم ولا ترتاعوا لا بروح ولا بكلمة ولا برسالة كانها منا اي ان يوم المسيح قد حضر.” (2 تسالونيكي 2:2 Arabic)

“(2:9) ‎تحطمهم بقضيب من حديد.مثل اناء خزّاف تكسّرهم” (مزامير 2:8 Arabic)

“وهذان الملكان قلبهما لفعل الشر ويتكلمان بالكذب على مائدة واحدة ولا ينجح لان الانتهاء بعد الى ميعاد.” (دانيال 11:27 Arabic)

“وتكونون مبغضين من الجميع من اجل اسمي.ولكن الذي يصبر الى المنتهى فهذا يخلص.” (متى 10:22 Arabic)

“ويكرز ببشارة الملكوت هذه في كل المسكونة شهادة لجميع الامم.ثم يأتي المنتهى” (متى 24:14 Arabic)

“فهذه الامور جميعها اصابتهم مثالا وكتبت لإنذارنا نحن الذين انتهت الينا اواخر الدهور.” (1 كورنثوس 10:11 Arabic)

“واما السموات والارض الكائنة الآن فهي مخزونة بتلك الكلمة عينها محفوظة للنار الى يوم الدين وهلاك الناس الفجار” (2 بطرس 3:7 Arabic)

“اما الذين من خارج فالله يدينهم.فاعزلوا الخبيث من بينكم” (1 كورنثوس 5:13 Arabic)

“ليكن الزواج مكرما عند كل واحد والمضجع غير نجس.واما العاهرون والزناة فسيدينهم الله.” (عبرانيين 13:4 Arabic)

“وغضبت الامم فأتى غضبك وزمان الاموات ليدانوا ولتعطى الاجرة لعبيدك الانبياء والقديسين والخائفين اسمك الصغار والكبار وليهلك الذين كانوا يهلكون الارض.” (رؤيا 11:18 Arabic)

“واما ذلك اليوم وتلك الساعة فلا يعلم بهما احد ولا الملائكة الذين في السماء ولا الابن الا الآب.” (مرقس 13:32 Arabic)

“(17:32) ولما سمعوا بالقيامة من الاموات كان البعض يستهزئون والبعض يقولون سنسمع منك عن هذا ايضا‎ .” (اعمال 17:31 Arabic)

Het voorbereiden op de Dag des Oordeels kan gescheiden door God te zoeken, Hem te vinden en Zijn geboden te onderhouden. God heeft Zijn Woord aan de mensen gegeven als een Leidraad en Gids. In de Bijbel kunnen wij de antwoorden op onze vragen vinden en kunnen wij voldoende gegevens vinden om er voor te zorgen dat wij klaar zullen zijn als de Dag van Jehovah aanbreekt.
Het is aan Allah/God dat de Islamieten vragen om hen te leiden op het rechte pad. Het pad of juiste weg, wat volgens hen ook die weg is welke God voorgelegd zou hebben aan hen wie Gij gunsten heeft geschonken – niet dat van hen, op wie toorn is nedergedaald, noch dat der dwalenden.
Īyāka Na`budu Wa ‘Īyāka Nasta`īnu [1.5] U alleen aanbidden wij en U alleen smeken wij om hulp. إِيّ‍‍َ‍اكَ نَعْبُدُ‌ ‌وَ‌إِيّ‍‍َ‍اكَ نَسْتَع‍‍ِ‍ي‍‍نُ
Ahdinā AşŞirāţa Al-Mustaqīma [1.6] Leid ons op het rechte pad, اهْدِنَا‌ ‌ال‍‍صِّ‍رَ‍‌اطَ ‌الْمُسْتَ‍‍قِ‍‍ي‍‍مَ
Şirāţa Al-Ladhīna ‘An`amta `Alayhim Ghayri Al-Maghđūbi `Alayhim Wa Lā Ađ-Đāllīna [1.7] Het pad dergenen, aan wie Gij gunsten hebt geschonken – niet dat van hen, op wie toorn is nedergedaald, noch dat der dwalenden. صِ‍رَ‍‌اطَ ‌الَّذ‍ِ‍ي‍‍نَ ‌أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَ‍‍يْ‍‍ر‍ِ‍‌ ‌الْمَ‍‍غْ‍‍ضُ‍‍وبِ عَلَيْهِمْ ‌وَلاَ‌ ‌ال‍‍ضَّ‍‍الّ‍‍ِ‍ي‍‍نَ
from Smithsonian :Folio from a Koran :9th-10th...

Folio van een Koran: 9de-10de eeuw: Abbasiden dynastie: Inkt en kleur op perkament. De verzen uit soera (hoofdstuk) 22, getiteld al-Hadj (bedevaart) en omvatten een bespreking van de bedevaart naar Mekka. De Hadj is een van de vijf belangrijkste plichten van elke moslim. – Uit het Smithsonian (Foto credit: Wikipedia)

1 In de naam van Allah, de Erbarmer, de Meest Barmhartige. (1) Alle lof zij Allah, de Heer der Werelden. (2) De Erbarmer, de Meest Barmhartige. (3) De Heerser op de Dag des Oordeels. (4) U alleen aanbidden wij en U alleen vragen wij om hulp. (5) Leid ons op het rechte Pad. (6) Het Pad van degenen aan wie U gunsten hebt geschonken, niet van degenen op wie de toorn rust en niet dat van de dwalenden. (7)

Moslims hoor je ook wel spreken over Ṣirāṭ, Siraat, Serat

Guide us to the straight path: — Abdel Haleem

Guide us along the straight way— — Ahmad Zaki

Guide us on the straight path, — Ali Quli Qarai

God heeft Zijn Woord aan de wereld gegeven, dat als Leidraad en Gids tot Hulp kan zijn om dichter bij God te komen en toegang te verkrijgen tot het Koninkrijk van God. Het komt er op aan om dat pad, of weg te kunnen vinden. Elkeen is persoonlijk verantwoordelijk voor de richting die zij willen inslaan. Hiertoe moeten wij de juiste keuze maken en de juiste weg inslaan maar ook kunnen volharden in het volgen van dat juiste pad.

Wa ‘Ātaynāhumā Al-Kitāba Al-Mustabīna [37.117] En Wij gaven hun het duidelijke boek. وَ‌آتَيْنَاهُمَا‌ ‌الْكِت‍‍َ‍ابَ ‌الْمُسْتَب‍‍ِ‍ي‍‍نَ
Wa Hadaynāhumā AşŞirāţa Al-Mustaqīma [37.118] En leidden hen op het rechte pad. وَهَدَيْنَاهُمَا‌ ‌ال‍‍صِّ‍رَ‍‌اطَ ‌الْمُسْتَ‍‍قِ‍‍ي‍‍مَ

وَآتَيْنَاهُمَا الْكِتَابَ الْمُسْتَبِينَ

Wij gaven hun het duidelijke boek der wet.(37:117)

وَهَدَيْنَاهُمَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَقِيمَ

Wij leidden hen op den rechten weg.(37:118)

وَقَالَ الَّذِينَ كَفَرُوا لَا تَأْتِينَا السَّاعَةُ ۖ قُلْ بَلَىٰ وَرَبِّي لَتَأْتِيَنَّكُمْ عَالِمِ الْغَيْبِ ۖ لَا يَعْزُبُ عَنْهُ مِثْقَالُ ذَرَّةٍ فِي السَّمَاوَاتِ وَلَا فِي الْأَرْضِ وَلَا أَصْغَرُ مِنْ ذَٰلِكَ وَلَا أَكْبَرُ إِلَّا فِي كِتَابٍ مُبِينٍ

De ongeloovigen zeggen: Het uur des oordeels zal tot ons niet komen. Antwoord: Ja! bij mijn Heer, het zal zekerlijk tot u komen: hij is het die de verborgen geheimen kent, zelfs tot het gewicht van een atoom, hetzij zich dit in den hemel of op aarde bevindt; ieder ding hetzij het kleiner of grooter dan dit mocht zijn, is hem bekend, en het is opgeschreven in het duidelijke boek zijner besluiten.(34:3)

لِيَجْزِيَ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ ۚ أُولَٰئِكَ لَهُمْ مَغْفِرَةٌ وَرِزْقٌ كَرِيمٌ

Opdat hij hen moge beloonen, die geloofd en rechtvaardigheid uitgeoefend hebben; zij zullen vergiffenis en eene eervolle belooning ontvangen.(34:4)

“en weest de zoon onderdanig, opdat hij niet zich vertoornt en gij omkomen zoudt op uw weg. Want licht kan ontbranden zijn gramschap! Gelukkig te prijzen dan allen die toevlucht vinden bij Hem!” (Psalmen 2:12 WV78)

“Gij leert mij wat de weg is ten leven, de volheid der vreugde waar Gij zijt: heerlijkheid, in uw schutse, voor immer.” (Psalmen 16:11 WV78)

“Een lamp voor mijn voet is uw woord, een schijnend licht op mijn pad.” (Psalmen 119:105 WV78)

“Maar de weg van de rechtschapenen is als het klare licht, dat steeds helderder straalt tot het volop dag is.” (Spreuken 4:18 WV78)

“naties gaan op weg en zeggen: ‘Komt, laat ons gaan naar de berg van Jahwe, naar het huis van Jakobs God: dan zal Hij ons zijn wegen wijzen, en wij zullen zijn paden bewandelen. Ja, uit Sion komt Gods onderricht, uit Jeruzalem het woord van Jahwe.’” (Jesaja 2:3 WV78)

“laat uw voeten rechte wegen gaan; het kreupele lid mag niet ontwricht worden, maar moet genezen.” (Hebreeën 12:13 WV78)

“Hij is de rots, wat Hij doet is volmaakt, al zijn wegen zijn recht; een God van trouw, zonder onrecht, rechtvaardig is Hij en waarachtig.” (Deuteronomium 32:4 WV78)

“Leer mij, Heer, te onderscheiden uw wegen, de paden te zien die Gij wijst;” (Psalmen 25:4 WV78)

“De Heer is mild en waarachtig: Hij toch wijst wie dwalen de weg,” (Psalmen 25:8 WV78)

“Want de voorschriften zijn een lamp, de lering is een licht en opwekkingen tot tucht zijn een weg naar het leven,” (Spreuken 6:23 WV78)

“Soms denkt een mens, dat zijn weg recht is, maar tenslotte leidt die toch naar de dood.” (Spreuken 16:25 WV78)

“Onderricht de knaap, hoe zijn weg dient te zijn en zelfs in zijn ouderdom wijkt hij er niet van af.” (Spreuken 22:6 WV78)

“naties gaan op weg en zeggen: ‘Komt, laat ons gaan naar de berg van Jahwe, naar het huis van Jakobs God: dan zal Hij ons zijn wegen wijzen, en wij zullen zijn paden bewandelen. Ja, uit Sion komt Gods onderricht, uit Jeruzalem het woord van Jahwe.’” (Jesaja 2:3 WV78)

“Met eigen oren zult gij achter u een stem horen zeggen: ‘Dit is de weg, volgt die, of hij nu naar rechts gaat of naar links.’” (Jesaja 30:21 WV78)

“Want mijn gedachten zijn niet uw gedachten, en uw wegen niet mijn wegen, zo luidt de godsspraak van Jahwe,” (Jesaja 55:8 WV78)

“Hoe nauw toch is de poort en hoe smal de weg die voert naar het leven, en weinigen zijn er die hem vinden.” (Mattheüs 7:14 WV78)

“Jezus antwoordde hem: ‘Ik ben de weg, de waarheid en het leven. Niemand komt tot de Vader tenzij door Mij.” (Johannes 14:6 WV78)

“en zij zongen het lied van Mozes, de dienstknecht van God, en het lied van het Lam: ‘Groot en wonderbaar zijn uw daden, Heer, God Albeheerser. Rechtvaardig en waarachtig zijn uw wegen, o Koning der eeuwen.” (Openbaring 15:3 WV78)

“(3:1) مزمور لداود حينما هرب من وجه ابشالوم ابنه‎ .‎يا رب ما اكثر مضايقي.كثيرون قائمون عليّ‎ .” (مزامير 2:12 Arabic)

“(17:1) صلاة لداود‎ .‎اسمع يا رب للحق.انصت الى صراخي اصغ الى صلاتي من شفتين بلا غش‎ .” (مزامير 16:11 Arabic)

“(119:106) ‎حلفت فأبره ان احفظ احكام برك‎ .” (مزامير 119:105 Arabic)

“اما سبيل الصديقين فكنور مشرق يتزايد وينير الى النهار الكامل.” (امثال 4:18 Arabic)

“وتسير شعوب كثيرة ويقولون هلم نصعد الى جبل الرب الى بيت اله يعقوب فيعلّمنا من طرقه ونسلك في سبله لانه من صهيون تخرج الشريعة ومن اورشليم كلمة الرب.” (اشعياء 2:3 Arabic)

“واصنعوا لارجلكم مسالك مستقيمة لكي لا يعتسف الاعرج بل بالحري يشفى.” (عبرانيين 12:13 Arabic)

“هو الصخر الكامل صنيعه.ان جميع سبله عدل.اله امانة لا جور فيه صديق وعادل هو” (تثنية 32:4 Arabic)

“(25:5) ‎دربني في حقك وعلمني.لانك انت اله خلاصي.اياك انتظرت اليوم كله‎ .” (مزامير 25:4 Arabic)

“(25:9) ‎يدرب الودعاء في الحق ويعلم الودعاء طرقه‎ .” (مزامير 25:8 Arabic)

“لان الوصية مصباح والشريعة نور وتوبيخات الادب طريق الحياة.” (امثال 6:23 Arabic)

“توجد طريق تظهر للانسان مستقيمة وعاقبتها طرق الموت.” (امثال 16:25 Arabic)

“ربّ الولد في طريقه فمتى شاخ ايضا لا يحيد عنه.” (امثال 22:6 Arabic)

“وتسير شعوب كثيرة ويقولون هلم نصعد الى جبل الرب الى بيت اله يعقوب فيعلّمنا من طرقه ونسلك في سبله لانه من صهيون تخرج الشريعة ومن اورشليم كلمة الرب.” (اشعياء 2:3 Arabic)

“واذناك تسمعان كلمة خلفك قائلة هذه هي الطريق اسلكوا فيها حينما تميلون الى اليمين وحينما تميلون الى اليسار.” (اشعياء 30:21 Arabic)

“لان افكاري ليست افكاركم ولا طرقكم طرقي يقول الرب.” (اشعياء 55:8 Arabic)

“ما اضيق الباب وأكرب الطريق الذي يؤدي الى الحياة.وقليلون هم الذين يجدونه” (متى 7:14 Arabic)

“قال له يسوع انا هو الطريق والحق والحياة.ليس احد يأتي الى الآب الا بي.” (يوحنا 14:6 Arabic)

“وهم يرتلون ترنيمة موسى عبد الله وترنيمة الخروف قائلين عظيمة وعجيبة هي اعمالك ايها الرب الاله القادر على كل شيء عادلة وحق هي طرقك يا ملك القديسين.” (رؤيا 15:3 Arabic)

Eens het juiste pad gevonden mag men niet gaan dwalen, want dan komt men (door zondigheid of door het afstand nemen van het geloof) terecht bij de afvalligen.

“en bad: ‘Mijn God, ik voel mij zo diep beschaamd dat ik mijn gezicht niet tot U durf op te heffen, want onze zonden zijn boven ons hoofd uitgestegen en onze schuld reikt tot aan de hemel.” (Ezra 9:6 WV78)

“(51:7) Zie, als zondig mens ben ik geboren, in die schuld bij mijn moeder verwekt;” (Psalmen 51:5 WV78)

“Onthield Gij de schulden, o God, wie hield stand in uw oordeel?” (Psalmen 130:3 WV78)

“Hij werd doorstoken om onze weerspannigheid, om onze zonden gebroken; hij werd gestraft; ons bracht het vrede, en dank zij zijn striemen is er voor ons genezing.” (Jesaja 53:5 WV78)

“Ik zuiver hen van alle zonden die ze tegen Mij hebben bedreven; Ik vergeef hun schuld en hun ontrouw.” (Jeremia 33:8 WV78)

“weet dan dat hij die een zondaar van zijn dwaalweg bekeert, zijn ziel zal redden van de dood en tal van zonden zal bedekken.” (Jakobus 5:20 WV78)

“Met hun holle grootspraak en bandeloze wellust verlokken zij hen die nauwelijks begonnen zijn zich af te keren van de levenswijze der verdoolden.” (2 Petrus 2:18 WV78)

“Dat alleen al pleit voor mij, want een goddeloze durft zoiets niet.” (Job 13:16 WV78)

“De rechtvaardige distantieert zich van mijn geval, zet zich af, in zijn onschuld, tegen zo’n goddeloze;” (Job 17:8 WV78)

“Immers, wat mag ik als zondaar verwachten? God snijdt je weg, God eist je leven op.” (Job 27:8 WV78)

“zij tempteerden mij, deden mij na, knarsetandend als ze mij zagen.” (Psalmen 35:16 WV78)

“Door zijn mond richt de goddeloze zijn naaste te gronde, maar de rechtvaardigen worden door hun kennis gered.” (Spreuken 11:9 WV78)

“(9:16) Daarom spaart de Heer de jonge mannen niet en heeft Hij geen medelijden met weduwen en wezen. Het hele volk is godvergeten en boos, iedere mond kraamt goddeloze taal uit. En nog bedaart zijn gramschap niet, zijn hand blijft opgeheven.” (Jesaja 9:17 WV78)

“In Sion schrikken de zondaars, de bozen sidderen van angst: Wie van ons is tegen dit verterend vuur bestand? Wie houdt het uit bij die aanhoudende gloed?” (Jesaja 33:14 WV78)

“Om zijn misdaden was Ik korte tijd vertoornd, Ik sloeg hem met afgewend gelaat en toornde, maar in zijn afvalligheid ging hij de wegen die zijn hart hem ingaf.” (Jesaja 57:17 WV78)

“وقلت.اللهم اني اخجل واخزى من ان ارفع يا الهي وجهي نحوك لان ذنوبنا قد كثرت فوق رؤوسنا وآثامنا تعاظمت الى السماء.” (عزرا 9:6 Arabic)

“(51:6) ها قد سررت بالحق في الباطن ففي السريرة تعرّفني حكمة‎ .” (مزامير 51:5 Arabic)

“(130:4) ‎لان عندك المغفرة لكي يخاف منك‎ .” (مزامير 130:3 Arabic)

“وهو مجروح لاجل معاصينا مسحوق لاجل آثامنا تاديب سلامنا عليه وبحبره شفينا.” (اشعياء 53:5 Arabic)

“واطهرهم من كل اثمهم الذي اخطأوا به اليّ واغفر كل ذنوبهم التي اخطأوا بها اليّ والتي عصوا بها عليّ .” (ارميا 33:8 Arabic)

“فليعلم ان من رد خاطئا عن ضلال طريقه يخلّص نفسا من الموت ويستر كثرة من الخطاياٍ” (يعقوب 5:20 Arabic)

“لانهم اذ ينطقون بعظائم البطل يخدعون بشهوات الجسد في الدعارة من هرب قليلا من الذين يسيرون في الضلال” (2 بطرس 2:18 Arabic)

“فهذا يعود الى خلاصي ان الفاجر لا يأتي قدامه.” (ايوب 13:16 Arabic)

“يتعجب المستقيمون من هذا والبريء ينتهض على الفاجر.” (ايوب 17:8 Arabic)

“لانه ما هو رجاء الفاجر عندما يقطعه عندما يسلب الله نفسه.” (ايوب 27:8 Arabic)

“(35:17) يا رب الى متى تنظر.استرد نفسي من تهلكاتهم وحيدتي من الاشبال‎ .” (مزامير 35:16 Arabic)

“بالفم يخرب المنافق صاحبه وبالمعرفة ينجو الصدّيقون.” (امثال 11:9 Arabic)

“لاجل ذلك لا يفرح السيد بفتيانه ولا يرحم يتاماه وارامله لان كل واحد منهم منافق وفاعل شر.وكل فم متكلم بالحماقة.مع كل هذا لم يرتد غضبه بل يده ممدودة بعد” (اشعياء 9:17 Arabic)

“ارتعب في صهيون الخطاة.اخذت الرعدة المنافقين.من منا يسكن في نار آكلة.من منا يسكن في وقائد ابدية.” (اشعياء 33:14 Arabic)

“من اجل اثم مكسبه غضبت وضربته.استترت وغضبت فذهب عاصيا في طريق قلبه.” (اشعياء 57:17 Arabic)

Diegenen op wie Gods toorn rust zijn zij die niet van Hem willen weten en Zijn geboden niet willen onderhouden, diegenen die de Waarheid verwerpen of verbergen. De ‘dwalenden’ zijn diegenen die zich hebben laten misleiden en onachtzaam zijn of het verkiezen om menselijke tradities boven de Wetten van God te stellen.

Laten we allemaal op zoek gaan naar de Allerhoogste God en bidden:

اهدنا الصراط المستقيم
صراط الذين أنعمت عليهم غير المغضوب عليهم ولا الضالين

Lieve God,
Toon ons of Leid ons op het rechte weg
De weg van degenen aan wie U Uw genade heeft geschonken, die waarvan (het deel) niet toorn is, en die niet dwalen.

+

Lees ook de inleidende artikelen en de openingsbespreking:

Koran tegenover veel oudere Heilige Geschriften

Al-Fatiha [De Opening] Surah 1:1-3 In de naam van Allah de Barmhartige Heer van de Schepping

Nota:

* Vijf zuilen van de islam: geloof (al iman)

  1. Geloofsbelijdenis (sjahada)
  2. Rituele gebeden (salat of salah)
  3. Geven van aalmoezen (zakat of zakah)
  4. Vasten tijdens ramadan (saum/sawm of siyam)
  5. Pelgrimstocht naar Mekka (hadj, hajj of haj)

** Zes zuilen van geloof (Imaan of iman (Arabisch: إيمان)) zijn de volgende:

  1. de eenheid van God (tawhid)
  2. de engelen
  3. de geopenbaarde Boeken (Rollen van Abraham, de Thora, de Psalmen, de Evangeliën en de Koran)
  4. de profeten en de boodschappers
  5. de Wederopstanding en de Laatste Dag
  6. de Voorbeschikking Gods. Dit is onder te verdelen in vier punten:
    • Gods Kennis. God weet alles van tevoren en heeft dat voorbeschikt
    • Gods Wil om iets te laten gebeuren of te laten ontstaan. Dit zal ongetwijfeld ook gebeuren of ontstaan
    • Gods Schepping van alle levende en niet-levende objecten en dat alles in (en eventueel buiten) het universum met de wil en schepping van God tot bestaan is gekomen
    • Gods Toestemming voor al het goede en het kwade (vanuit menselijke perceptie) dat tot stand komt.

Binnen de islam zijn er in de loop der jaren verschillen ontstaan, door middel van interpretaties, onwetendheid, gebrek aan kennis over de Arbische taal, culturele invloeden etc. Hier uit voort zijn verschillende stromingen ontstaan die elk andere regels opvolgen.

++

Vindt aansluitend ook:

  1. Rond God de Allerhoogste
  2. Woord van God
  3. Bible a guide – Bijbel als gids
  4. Het belang van het lezen van de Schrift
  5. Kennis en wijsheid door een Oud Boek
  6. Schepper en Blogger God 7 Een Blog van een Boek 1 De Blogger geloven
  7. De Bijbel en Bidden
  8. Vertrouwen, Geloof, Roepen en Toeschrijving aan Jehovah #4 Vergankelijkheid #2 Zuiverheid
  9. Vertrouwen, Geloof, Roepen en Toeschrijving aan Jehovah #5 Gebed #1 Luisteren naar de Souvereine Maker
  10. Hermeneutiek om uit te dragen #4 Uitzendkanaal
  11. In de hand #3 Vertrouwen in de Juiste
  12. Ik hef mijn ogen op naar God
  13. Hemel en hel
  14. Hellevuur
  15. Laatste dagen omroepers
  16. Doemdagscenarios
  17. De Dag is nabij #6 Uitzien
  18. Wat Jezus Deed – Misleiding om de Messias en het laatste oordeel
  19. Uitkijken naar twee adventen
  20. Geloof dat stenen verplaatst
  21. Weet wie met je gaat en stop te proberen je leven te controleren
  22. God zal mijn schoenen niet binden zonder mij
  23. Leg de afstand af
  24. Grondslag voor de af te leggen weg
  25. De weg naar succes is bezaaid met vele verleidelijk parkeerplaatsen
  26. Beter een arme die in oprechtheid wandelt
  27. Gebed voor sterke benen

+++

  • The Blessings And Sunnahs Of Eid Ul Adha BY Imam Murtada Gusau (abusidiqu.com)
    Whomever Allah guides, no one can misguide. I bear witness that there is no god but Allah, I also bear witness that our Master Muhammad is the servant and messenger of Allah.
    +
    There is a verse in the Noble and Magnificent Qur’an, which if it was revealed on us, the Jews, we would have taken that day as an Eid (festival). Umar asked: which verse? He said:“This day I have perfected your religion for you, completed my favour upon you, and have chosen for you Islam as your religion.” [Surah al-Maidah (5):3]
    +Shaikh al-Islam Ibn Taymiyyah (rahimahullah) said:“The most correct saying concerning the Takbir – that which the majority of the Salaf (Pious Predecessors), and the Scholars from the Companions and Imams were upon – is to begin making the Takbir from Fajr (dawn) on the day of Arafat up until the last day of at-Tashriq (the thirteenth of Dhul-Hijjah), after every Prayer.” [See Majmu al-Fatawa (24/220)]

    Imam al-Khattabiy (rahimahullah) (d. 456H) said:

    “The wisdom behind saying the Takbir in these days is that in the time of Jahiliyyah (pre-Islamic ignorance), they used to slaughter for their Taghuts (false objects of worship). So the Takbirs were prescribed in order to indicate that the act of slaughtering is directed to Allah alone, and by mentioning only His Name.” [See Fath al-Bari of Ibn Hajar Al-asqalani rahimahullah

  • What is Quran? (qwhatis.com)
    Quran or Qur’an is the Muslim religion’s most sacred book. Christians have the Holy Bible while Jews have the Torah. For Muslims, Quran is their main book about their faith. Many of the entries included in the Quran are written during the time of Muhammad, the revered prophet in the Muslim religion. For all Muslims, the writings included in the Quran all came from God or Allah which were relayed to Muhammad through the Angel Gabriel. It is also through the Quran that Muhammad is revered as a true prophet of Allah.
  • Shariah and Child Abuse – Is There a Connection?. (gunnyg.wordpress.com) >Shariah and Child Abuse – Is There a Connection
    A careful reading of the Quran and hadith leaves us with the impression that when Mohammed wanted something, he would go into a trance and Allah would then respond to Mohammed’s request.  That is why we have a Quran that seems to contradict itself, and why we have the resulting abrogation of the mainly ‘peaceful’ passages, to the much more violent passages as time passes.
    Shariah stands or falls therefore upon the behaviour of Mohammed as a man to be emulated, since it is his life and preaching which is enshrined in Shariah (and the hadith).
  • Saints Michael, Gabriel and Raphael, Archangels (vhoagland.wordpress.com)
    Their names, Gregory says, tell the service they perform. “Thus, Michael means “Who is like God”; Gabriel is “The Strength of God”; and Raphael is “God’s Remedy.“Whenever some act of wondrous power must be performed, Michael is sent, so that his action and his name may make it clear that no one can do what God does by his superior power…“So too Gabriel, who is called God’s strength, was sent to Mary. He came to announce the One who appeared as a humble man to quell the cosmic powers. Thus God’s strength announced the coming of the Lord of the heavenly powers, mighty in battle.

    “Raphael means, as I have said, God’s remedy, for when he touched Tobit’s eyes in order to cure him, he banished the darkness of his blindness. Thus, since he is to heal, he is rightly called God’s remedy.”

  • You Don’t Qualify as a Martyr! (salaf-us-saalih.com)

    Allah the Exalted said:

    وإِذَإ جَاءَهُمْ أَمْرٌ مِنَ إلَْْمْ نِ أَوِ إلْخَوْفِ أَذَإعُوإ بِهِ وَلَوْ رَدُّوهُ إِلَى إلرَّسُولِ وإِلَى أُولِي إلَْْمْرِ مِنْهُمْ لَعَلِمَهُ إلَّذِينَ يَسْ تَنْبِطُونَهُ مِنْهُمْ وَلَوْلََ
    فَضْلُ إللَّهِ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَتُهُ لََتَّبَعْتُمُ إلشَّيْطَانَ إِلََّ قَلِيلً

    When there comes to them some matter touching (public) safety or fear, they make it known (among the people), if only they had referred it to the Messenger or to those charged with authority among them, the proper investigators would have understood it from them (directly). Had it not been for the Grace and Mercy of Allah upon you, you would have followed Shaytan, save a few of you. [Soorah An Nisa 4:83]

    Therefore as it relates to the great affairs which concern the Ummah—from them being Jihad—the final say belongs to the Muslim ruler; it is not for any and everyone (to have a say in the matter). End Quote.
    The Prophet صَلَّى اللََُّّ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ , said:

    إِنَّمَا الِْْمَامُ جُنَّةٌ يُقَاتَلُ مِنْ وَرَائِهِ
    Only the Imaam is only a shield who is fought behind.
    [Collected by Muslim 1841]

    Ibn Taymiyyah —may Allah have mercy upon him—said: Jihad is only established by the leader of the affairs of the Muslims.[Minhaj As Sunnah (6/118)] Thus the Muslim ruler is the one who calls for Jihad not rogue leaders, or individuals.

     

  • Jihad Watch: “It???s either Jihad or Disgrace, so choose!” (jihadwatch.org)
    The pro-jihad site “Descendants of the Sahaba” (companions of Muhammad) has just posted this Qur’anic explication of the necessity to wage jihad against Infidels, attributing it to the slain al-Qaeda jihadist Abu Yahya al-Libi. All the chapter and verse citations are from the Qur’an. Will Muslims who reject this perspective explain how al-Libi misused the Qur’an in this piece? In all these years I have yet to see a direct refutation on Islamic grounds of a jihadist exposition of the Qur’an. If any Muslim refutes this, please alert me to the refutation — I can be reached at director[at]jihadwatch.org. But in the absence of such a refutation, this kind of Qur’anic exposition will continue to move peaceful Muslims to take up arms in the cause of jihad — and while they continue to fail to present Muslims with any Islamically coherent alternative, the moderates’ protestations that they reject all this will continue to ring hollow.
    +
    It is not meant by leaving the religion, and Allah knows best, the typo of kufr which takes one outside the fold of the religion as some might understand. I don’t think that anybody from amongst the people of knowledge would day concerning the Muslims who intently leaves Jihad and relies on dunya that by doing so becomes a disbeliever. But, and Allah knows best, the comprehensive meaning is to declare that abandonment of the “˜Ibaadah of Jihad and occupying oneself with the affairs of the dunya which diverts one from it will consequently lead to the dominance of the disbelieving enemies which imposes its mastery over the land of the Muslims. It also leads to the implementation of their blasphemous man-made rulings upon them along with their fighting against the religion and its law out of envy, hatred and enmity towards the truth and its people.
  • Muslim Group Promises Continuation of Jihad Massacre of Jews, Praises French Jihad Murderer, Claims Responsibility (atlasshrugs2000.typepad.com)
    It is not meant by leaving the religion, and Allah knows best, the typo of kufr which takes one outside the fold of the religion as some might understand. I don’t think that anybody from amongst the people of knowledge would day concerning the Muslims who intently leaves Jihad and relies on dunya that by doing so becomes a disbeliever. But, and Allah knows best, the comprehensive meaning is to declare that abandonment of the “˜Ibaadah of Jihad and occupying oneself with the affairs of the dunya which diverts one from it will consequently lead to the dominance of the disbelieving enemies which imposes its mastery over the land of the Muslims. It also leads to the implementation of their blasphemous man-made rulings upon them along with their fighting against the religion and its law out of envy, hatred and enmity towards the truth and its people.
  • Seek Refuge in Allah!! (visual.ly)
  • Hajj 2014 – The Day of Arafat… (faithiswheretheheartis.wordpress.com)
    For me personally, the best part of Eid is having that Eid Breakfast with my family when my Dad and Brother’s have come home after praying Eid Namaaz (Prayer).
    +
    “Here I am before You, my Lord, as a slave.” I am preparing for Umrah, inshaAllah. I pray that Allah (SWT) continues to keep me protected and guided on the righteous path. I pray that with the Will of Allah (SWT), I am amongst those individuals who go on this journey of a life time very soon and that I perform Umrah and Hajj for the sake of Allah (SWT), inshaAllah. Ameen Summa Ameen.

 

29 thoughts on “Al-Fatiha [De Opening] Surah 1: 4-7 Barmhartige Heer van de Schepping om ons de juiste weg te tonen

  1. Niemand ontsnapt er aan om in zijn of haar leven op zoek te gaan naar het juiste. Ook in alle religies kan men verscheidene stromingen vinden.

    Ook de islam wordt verdeeld door conflicterende geloofsovertuigingen. In het Midden-Oosten heeft een islamitische geleerde, Mohsen Hojjat, in 2011 erkend dat „onenigheid onder moslims de voornaamste oorzaak is van problemen in de islamitische wereld”.

    Like

  2. Pingback: Al-Fatiha [De Opening] Surah 1: 1-7 Hulp van God onze Schepper | Stepping Toes

  3. Pingback: Kleurblindheid en verkeerscode | Broeders in Christus

  4. Pingback: Gods vergeten Woord 9 Schepping 1 Scheppingsplan en Schepper | Broeders in Christus

  5. Pingback: Het universum makende Woord van God | Broeders in Christus

  6. Pingback: Leren kennen van Hem die het hart kent | Free Christadelphians: Belgian Ecclesia Brussel - Leuven

  7. Pingback: Goed Nieuws brengen met en door voorbeeld | From guestwriters

  8. Pingback: Fundamentalisme en religie #2 Frankrijk en België | Bijbelvorser = Bible Researcher

  9. Pingback: Fundamentalisme en religie #4 Verdrukking | Bijbelvorser = Bible Researcher

  10. Pingback: Fundamentalisme en religie #6 Versplintering | Bijbelvorser = Bible Researcher

  11. Pingback: Een koning die zijn onderdanen wetten oplegt waarvan hij weet dat zij zich er nooit aan kunnen houden | Bijbelvorser = Bible Researcher

  12. Pingback: Begeerde zaken, gidsen en betrouwbare leidraad – Belgian Ecclesia Brussel – Leuven

  13. Pingback: Lam van God #1 Sprekers voor God – Belgian Ecclesia Brussel – Leuven

  14. Pingback: Een 1ste antwoord op de 4e vraag Wie God is 2 Een Enkelvoudig Geestelijk Opper Wezen – Questiontime – Vragenuurtje

  15. Pingback: Eerste stappen die leidden naar een loskoopoffer 1 Mens geplaatst in wereld van groen en andere levende wezens | Bijbelvorser = Bible Researcher

  16. Pingback: Voorziening van leven – Jeshua-ists

  17. Pingback: Offers van mensen onvolkomen tegenover het volmaakte slachtoffer door God te leveren 4 Verzet tegen God en Overeenkomstige prijs | Bijbelvorser = Bible Researcher

  18. Pingback: Terugblikkend op de eerste mens en eerste gebeurtenissen 1 Ontstaan en plaatsing eerste mens – Jeshua-ists

  19. Pingback: De eerste levende wezens en de mens in het Scheppingsverhaal – Jeshua-ists

  20. Pingback: De Schepper achter eerste levende wezens – Jeshua-ists

  21. Pingback: Hoeft men Jood te zijn of niet om waardige volgeling van Jezus Christus te zijn 2 Verbondswetten – Jeshuaist

  22. Pingback: Fundamenten van geloof 3: De Persoonlijkheid van God | Stepping Toes

  23. Pingback: Bestaan en moeilijke herkenning van het Hoogste Godheidswezen – Jeshuaist

  24. Pingback: Bestaan en moeilijke herkenning van het Hoogste Godheidswezen – Jeshuaist

  25. Pingback: De Taal van de Bijbel: Verderven – Jeshuaisten / Jeshuaists

  26. Pingback: Schepping van God – Questiontime – Vragenuurtje

  27. Pingback: Allah, de Barmhartige, de Genadevolle komt alle lof toe – Questiontime – Vragenuurtje

  28. Pingback: De Adem Die Zich kenbaar maakte – Jeshuaist

  29. Pingback: De leer van redding is duidelijk – Belgian Ecclesia Brussel – Leuven

You are welcome to react - U bent welkom om een reactie te geven

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.