Staat God achter al het kwaad hier op aarde

Voorheen geplaatst op 29 juni 2011, verkreeg dit artikel tot op 11 december 2014 1029 bezichtigingen op Bijbelvorsers Webs, de website van de stoppende Vereniging voor Bijbelstudie.

Bestraffing der wereld

Regelmatig horen wij mensen de opmerking geven dat het God is die de wereld straft. Zij zeggen dat de rampen die over deze wereld komen de wraak van God zijn. Volgens hen is het een terechtwijzing van God voor de mensen die verkeerd leven. Men kan dan wel de vraag stellen waarom mensen die dan toch hun best doen om goed te leven ook worden gestraft. Waarom moeten die mensen die goed doen lijden?

In de oude Hebreeuwse geschriften kan men het Boek van Job vinden waarin een beeld wordt geschetst waarom er lijden is op deze aardbol. Wij kunnen in dat boek het verhaal lezen van de welvarende man Job die onverwachts getroffen wordt door calamiteiten van allerhande aard, die hem het leven zo zuur  maken dat hij er zelfs een einde wil aan maken.

Van rijkdom tot armoede en malheur

De zo devote man begint op een ogenblik zelfs te twijfelen of God wel nog met hem wil zijn. Misschien hebben wij ook wel eens zulke ogenblikken. Of nog erger, krijgen wij soms zulk een ideeën dat er dan toch geen God zou bestaan. God lijkt dan helemaal uit ons leven verdwenen te zijn.

De man die van rijkdom in armoede vervalt en zijn meest geliefden weet te sterven voor dat zij een gezegende kroost  en gezond nakomelingschap konden bezorgen.

COLLECTIE TROPENMUSEUM Wajangfiguur van perkam...

Strijden tegen moeilijkheden. – Wajangfiguur van perkament voorstellende een buffel (Foto credit: Wikipedia)

De personen die Job omringden verlieten hem of betichtten hem van dingen verkeerd te hebben gedaan en zelfs tegen God gezondigd te hebben. Toen Job over zijn moeilijkheden klaagde en zijn teleurstelling over het leven en de hulp er in uitte, stonden zijn vrienden al met hun antwoord klaar, want nu konden zij eigenlijk eens die hoger geplaatste die omlaag gevallen was een lesje leren. Aan al de miserie die Job nu overkwam moest wel een oorzaak gelegen zijn welke te zoeken was in het hart van Job. Het moest toch zijn houding in dit leven en tegenover God zijn die tot gevolg had dat er nu rampspoeden over hem kwamen. Het zou toch niet zo maar over de mens kunnen komen. Voor hen had alles een oorzaak, die bij de mens zelf moest te vinden zijn.

Goed en slechtheid over de mens

Volgens Jobs vrienden zouden de goede dingen toekomen aan de mensen die goed doen en de slechte dingen zouden sowieso naar diegenen komen die slecht doen. Slechte mensen zullen steeds de weerbots krijgen. En dat laatste zullen wij niet tegenspreken, want indien het niet in dit leven zal gebeuren zal het zeker bij het Laatste Oordeel gebeuren waar zij de rekening zullen gepresenteerd krijgen.

Maar is het wel zo dat diegenen die goed doen enkel het goede over hen krijgen. Ik ben bang van niet. Nog erger zelfs. Ik vrees dat er meer personen zijn die veel goeds doen en echt een fijne ingesteldheid hebben die toch te lijden hebben en veel moeten verduren.
Zo wel gelovigen als ongelovigen kunnen goed doen, maar eveneens dingen verkeerd doen. Zo wel gelovigen als niet gelovigen moeten de pijnen van deze wereld ondergaan en worden geconfronteerd met de smarten van deze wereld.

Heersingsdrang van de mens

Waar men ook kijkt komt men geweld tegen, geestelijk als lichamelijk. De geschiedenis is doorspekt met verhalen van verdrukking en oorlogsgeweld. Steeds hebben mensen geprobeerd om over anderen te heersen. Dit bracht regelmatig rampzalige gevolgen mee voor bepaalde groepen mensen. Zelfs gelovigen brachten andere gelovigen moeilijkheden, tot zelfs dusdanige misgrijpen dat de andere het met het leven moest bekopen. In naam van God zijn heel veel mensen moeten sneuvelen. Voor de godsdienst zijn er heel wat mensen als martelaar omgekomen of als vervloekten gemarteld, verbrand, verdronken of met wapens gedood.

Geweld is schering en inslag.

Sommige geloofsgroepen rechtvaardigen zelfs geweld in naam van hun geloof. Volgens hen kunnen zij dat lijden aanbrengen aan de anderen omdat deze zondaars zouden zijn. Het geloof heiligt de middelen.

Hierbij kan je vragen stellen of de Schepper van hemel en aarde, de Elohim, de Allah, de God Yahweh Jahweh of Jehovah hier mee zou akkoord gaan. Zou hij dit geweld als gerechtvaardigd aanschouwen. Zou de Schepper van hemel en aarde zich kunnen verkneukelen in het verdriet van zoveel mensen die onder die terreur daden moeten lijden?

Beschermingsmiddel

God is een God van rechtvaardigheid, zachtheid.

Om die reden denken vele gelovigen ook dat het geloof in God hen wel zal beschermen tegen problemen. In feite wensen zij dat hun verlangens werkelijkheid worden en dat zij helemaal geen problemen hoeven tegen te komen en dat alles in hun leven naar hun wensen zal mogen verlopen. Zij vragen zich dan wel meestal niet af wat de wensen van God zijn. Want over dat laatste bekommeren zich echter heel weinig mensen.

Zodra er echter iets fout gaat in de wereld is iedereen daar om met de vinger te wijzen naar die God. Dan schijnen in eens veel meer mensen God te kennen. Er zijn er dan die niet van Hem willen weten of Hem verfoeien en anderen die Hem de schuld willen geven omdat Hij dan die straffen over de arme mensen zou brengen.

Twijfel bij mens

File:Book of Job Chapter 1-9 (Bible Illustrations by Sweet Media).jpg

Bijbelse illustratie van Boek over Job hoofdstuk 1 – Jim Padgett, courtesy of Sweet Publishing, Ft. Worth, TX, and Gospel Light, Ventura, CA. Copyright 1984

Men kan eerder zeggen dat de twijfel aan God zodra er problemen op ons af komen niets te maken hebben met Gods rechtvaardigheid, maar met onze verkeerde perceptie van goed en kwaad en van de verhouding van God met de wereld. Wij vergeten dan maar al te snel het begin van de strijdvraag. Het probleem dat er boven water kwam bij de eerste mensen. De gebeurtenis in de beginjaren van het mensdom waardoor wij nu in de problemen zitten.

Ja, wij moeten ver in de geschiedenis gaan om de oorzaak van de problemen te vinden. Maar nu zijn ze niet meer weg te denken uit de wereld en moeten wij er trachten mee te leren leven. Wat makkelijker gezegd is dan gedaan. Maar wij hebben van de Schepper hulpmiddelen gekregen om ons verder te behelpen om deze problemen te overkomen.

Wij kunnen misschien denken dat het leven er vooral niet is om geluk en persoonlijke voldoening te ontvangen. Er zijn er die dat beweren. Maar God heeft ons geschapen om te genieten van het leven en om vreugdevol te zijn. Niet om ons te zien lijden. Hij is een God van liefde.

Eigen keuze met gevolgen

Maar het is de mens zelf die zijn keuze heeft bepaald en zelf de wijde wereld in wil trekken op zijn eigen manier. De mens is dikwijls zo eigenwijs dat hij dikwijls niet beseft wat hij zich zelf aan doet. Zaken die hij zelf veroorzaakt ontgaan hem dikwijls. Maar dikwijls beseffen wij ook niet wat wij zelf aan een ander aan doen.

De wereld is een vat van verhoudingen die allemaal in evenwicht moeten gehouden worden. Het hele ecosysteem moet juist draaien. En de mens ploetert daar nog al eens graag in. Dikwijls gaan de mensen respectloos met moeder natuur om. De zaken die zij dan in de natuur veroorzaken geven soms tot gevolg dat er ernstige problemen komen voor plant, dier maar ook voor de mens. Zo halen wij dikwijls problemen over ons door onze eigen stommiteiten.

Opvoeding is heel belangrijk om onze verdere weg in het leven te bepalen en om er voor te zorgen dat wij de juiste houding krijgen naar de anderen toe en naar de wereld rondom ons. Als wij die wereld goed verzorgen zullen er al heel wat minder problemen op ons af komen.

Ook kan je de vraag stellen of er achter al dat gene wat wij rondom ons zien iemand achter staat en welke Zijn rol is.

Lijden, wanhoop en foltering

In de Bijbel vinden wij onder andere één boek waar het element van het Lijden speciaal onder de loep wordt genomen. Wij kunnen er het verhaal van Job vinden. Alsook kunnen wij daarin lezen hoe mensen met het lijden van anderen willen omgaan en welke antwoorden zij daar dikwijls over geven. Daaruit zal je kunnen opmaken dat het niet steeds de juiste antwoorden zijn en dat zij ook mogelijk mensen nog dieper in de put kunnen trekken om dat zij de waarheid verdraaien. En in dat laatste is de mens zeer handig. Zo zullen wij in ons leven steeds moeten opletten om niet in de handen van de verkeerde leermeesters te vallen. Wants steeds zullen er mensen zijn die uit de wanhoop van anderen voordeel zullen willen behalen.

Men komt op aarde zelfs mensen tegen die niet enkel God beschuldigen van het kwade nu hier op aarde te brengen, maar ook beweren dat Hij de mensen na de dood ook nog zal komen tarten. Namelijk zullen de grove zondaars dan tot in de eeuwigheid gemarteld worden in een hellevuur, volgens hen. De kleinere zondaars gunnen zij nog wat hoop en presenteren ze met een kortere tijd van foltering in een onerbarmelijk vuur. Voor de kleine vergrijpen zal het vagevuur een verdiende straf zijn. Zo beweren die priesters, dominees en predikers toch.

Maar is dat wel volgens de leer van Jezus Christus en voornamer, is dat wel volgens de leer van God, de Allerhoogste?

In het voorgestelde Boek van Job komen niet alle vragen volledig diep uitgewerkt of beantwoord, maar toch wordt er voldoende aandacht aan geschonken en kan men een licht in de duisternis ontwaren.

Graag stel ik daarom voor om verder een kijkje te nemen in dat onthullende verhaal, dat ons ook meer inzicht geeft over waarom de dingen zo verlopen in deze wereld. Alsook geeft het een beter inzicht in God, de Allerhoogste.

Gids en handleiding

Jij kan de Bijbel ook als Gids gebruiken om dit leven makkelijk aan te kunnen.

Vandaag hebben wij de gelegenheid om de Bestseller aller tijden, de Bijbel op elke koffietafel te kunnen gebruiken. Overal zouden wij het kunnen inzien in een taal die wij kunnen lezen en begrijpen. Het enige is dat wij het ter hand moeten nemen om te lezen. Wij moeten zelf de actie ondernemen om het in te zien.

Indien wij deze wereld willen begrijpen en meer gewapend willen zijn tegen alle ongemakken van deze wereld kunnen wij best Dát Handboek gebruiken welk ons de Beste Handleiding kan geven om deze wereld door te komen en nog meer om tot een ander leven ná dit leven te komen. Want ja, dit is een voorlopig stadium. Na dit leven kan er ons nog wat te wachten staan. Maar dat zal geen leven voor eeuwig zijn in een hel, of voor een korte tijd in een vagevuur of voor een eeuwigheid in een hemel. Neen, diegenen die geloven in God de Allerhoogste kan een eeuwig leven klaar liggen op deze aarde. (Kom daar meer over te weten bij de Belgische Christadelphians)

Inzage in Plan en Doel van dit leven en lijden

Prent uit het 15° hoofdstuk van het Boek Job -Biblical illustrations by Jim Padgett, courtesy of Sweet Publishing, Ft. Worth, TX, and Gospel Light, Ventura, CA. Copyright 1984

Leer meer over die Schepper van hemel en aarde die een prachtig Plan voor de mensheid heeft. Door het Boek Job te lezen kan u meer inzicht krijgen in de zin en het doel van dit leven alsook over het hoe en waarom van pijn. Het kan je ook helpen om je Lijden in je verder leven te kunnen verdragen.

Laat het Woord van God u door de stormen van dit leven leiden.

Laat ons ook inzien dat al het lijden dat wij hier nu moeten ondergaan een deel van ons leven kan en moet zijn om te kunnen groeien. Al de ongemakken die ons kunnen overkomen kunnen verder aangewend worden om er uit te leren en om ons te vormen. Ook al zijn het ongewenste en neerhalende ongemakken kunnen zij ons groter doen worden.

Job was er van overtuigd dat hij die rampspoed die over hem kwam niet verdiende. Er kwam een moment dat hij over zichzelf begon te twijfelen en zelfs God in vraag stelde en de zin van dit hele leven niet meer inzag.

Neerslachtige gevoelens en probleemstelling

Hoeveel mensen worden daar niet mee geconfronteerd? Hoe velen willen er geen eigen maken aan hun eigen leven? Ken jij dat gevoel dat je er echt genoeg van hebt? Zie je dan het daglicht niet meer zitten?

Ja het kan wel eens gebeuren, en misschien meer dan één keer dat je het niet meer ziet zitten. Erg genoeg is dat jij er zo dikwijls de fout bij je zelf wil gaan zoeken. Waarom zou jij het probleem zijn? Wat zou er verkeerd met jou zijn?

Maar wat is dan het probleem bij de ander? bij wie ligt de fout? Is er wel iemand schuldig voor al die problemen die jou te veel blijken te zijn?

Zijn die moeilijkheden echt zo onoverkomelijk als zij er uit zien?

Is er geen uitweg?

Uitweg

Wij als mensen willen zo graag over een antwoord op hebben. Indien wij er mee geconfronteerd worden dat wij niet op alles kunnen antwoorden, voelen wij ons soms gekrenkt of te min gedaan.

Worden wij te kort gedaan? Wordt er ten onrechte onrecht over ons gebracht? Of is het terecht dat er moeilijkheden over ons komen.

Neen dat moet niet terecht zijn. En u moet ook niet steeds denken dat u iets fout heeft gedaan en daardoor moeilijkheden u omringen. U hoeft niet aan de basis van de problemen te liggen. Maar nog minder hoeft God aan de oorzaak van de problemen te liggen.

In de Bijbelstudie van de ecclesia Brussel Leuven zal u kunnen zien dat het helemaal geen straf van God is als er een aardbeving, aardverschuiving, vulkaanuitbarsting of tsunami zo veel mensenlevens eist. En dat het helemaal God niet is die u straft omdat u iets zou verkeerds gedaan hebben.

+

Aanvullende lectuur:

  1. God meester van goed en kwaad
  2. Zonder God geen reden, geen doel, geen hoop
  3. Lijden,waarom God het toelaat
  4. Omgaan met zorgen in ons leven
  5. Relatie tot God
  6. Laatste dagen omroepers
  7. Doemdenkers en ons lijden
  8. Doemdagscenarios
  9. Newsweek vraagt zich af of wij nog onwetend willen houden
  10. Nucleaire ramp in Japan doet mensen twee maal nadenken
  11. De Dag is nabij #1 Voortdurende moeilijkheden
  12. De Dag is nabij #2 Bruikbare informatie
  13. De Dag is nabij #3 Niet laten verrassen
  14. Ik hef mijn ogen op naar God
  15. Activiteiten in dit leven nagaan
  16. Woede en wraak
  17. Wrevel vermoordt de dwaas, gramschap doodt de zot
  18. Wrok verwerpen
  19. De wereld is een grote herberg
  20. We moeten beperkende teleurstelling accepteren
  21. Er zijn geen teleurstellingen voor degenen wier testamenten zijn begraven in de wil van God
  22. Geestelijke vorming tot heiligheid #1
  23. Op zoek naar spiritualiteit 8 Eigen spiritualiteit
  24. Wat Jezus Deed – Misleiding om de Messias en het laatste oordeel
  25. Uitkijken naar twee adventen
  26. Wij zijn zelf verantwoordelijk
  27. Het is makkelijk onze verantwoordelijkheden te ontwijken
  28. Oorsprong van het kwaad
  29. Slag om waardigheid in zuivere natuur
  30. Wat gebeurt er als wij sterven
  31. Kinderen niet naar het voorgeborgte
  32. Sheol, Sheool, Sjeool, Hades, Hel, Graf, Sepulcrum
  33. Hoofdbronnen van afwijkende gedachten

++

Please do find out in the Bible Study at the Christadelphian Ecclesia Brussel-Leuven.

  1. Bad things no punishment from God
  2. Profitable disasters
  3. Facing disaster fatigue
  4. Fragments from the Book of Job #1: chapters 1-12
  5. Fragments from the Book of Job #2: chapters 12-20
  6. Fragments from the Book of Job #3: chapters 21-26
  7. Fragments from the Book of Job #4: chapters 27-31
  8. Fragments from the Book of Job #5: chapters 32-37
  9. Fragments from the Book of Job #6: chapters 38-42
  10. Fragments from the Book of Job #7 Epilogue
  11. Let us recognise how great God is

+++

  • Wrestling with the Big Questions: A Day In Job at LICC (bibleandmission.redcliffe.org)
    The book of Job speaks a compelling word of honesty and hope into the deepest and most difficult of human experiences. Job’s story of suffering and the process he goes through with his comforters and with God is just as relevant for Christians and local churches today as we wrestle with our own questions and the questions of those around us.
  • The Weather (frmilovan.wordpress.com)
    Though it is subtle, weather plays a role in the Bible story as well. In the book of Job we read: “For He says to the snow, be on the earth….He directs His lightening to the ends of the earth” (Job 37:3,6). In Psalms 96:4 we read: “His lightening enlightened the world. The whole earth saw and trembled.” He directs the weather to help us and thus in Genesis we read: “But God remembered Noah and all the wild animals and the livestock with him in the boat. He sent a wind to blow across the earth and the flood waters began to recede” (8:1-2). There are many mentions of natural phenomena attributed to God throughout Scripture and they include snow and rain and hail and earthquakes and so forth.
  • Questioning God (dailybibleplan.com)
    We are all tempted to question God.  There are many times when we simply cannot understand why things are happening as they are.  In these times, we as humans tend to do one of two things.  Either we question God by asking Him why He is allowing this to happen, or we put words in God’s mouth by trying to explain His motives.  Sometimes, we try to do both.  God, however, does not need our help.  God does not need or want us to try to run the world.  God’s moral purposes are so complex that they are beyond human understanding.  How can we question God when we cannot understand things like His creation or the forces of nature?
  • I think ignorance should be punishable (maasaiboys.wordpress.com)
    We learn in Genesis that once in a while, that is before he chased away the tenants of the small garden, he would take a walk in the afternoon to see how his creation was doing. I was doing my stroll in blogland this afternoon and found a post which was well written and a comment that has informed our choice of title and this will be made clear in a short while.
  • Making Sense of Suffering (enteringthepromisedland.wordpress.com)
    God never lets us suffer because He likes to do that. However, in His great love He alone sees what kind of circumstances, afflictions or trials will be helpful for us to finally give up on ourselves and to only trust in Him. Despite serious pains in my heart and soul for some time now, I sense that a new form of faith which is no longer grounded on something that I could find in myself – since there is nothing that could ever make me jump for joy again – has begun to come to light right out of the darkness. I do not understand how it works, yet I have realized that faith, indeed, exclusively comes from God. We could never achieve true faith on our own.
  • With Friends Like These… (thebluepaper.com)
    Job starts to call God bad names and wishes he, Job that is, had never been born. That’s when his three “friends” — Eliphaz the Temanite, Bildad the Shuhite, and Zophar the Naamathite — show up to make him feel better. One tells Job that his kids died because they were sinful and he should just shut up and take it like a man. Another thinks Job did something wrong or was simply stupid. The third tells Job he whines and wails and talks too much, so basically more “shut up and take it” advice. Job tells them to take their “comfort” and ride back out on the camel they came in on. He then tells God that he was crazy to presume he could figure out God’s reasons for doing anything and should have just gone with the flow and then, one burnt offering later, he gets his wealth, health, and family back
  • Is Atheism a Specifically Western Phenomenon? (the-american-interest.com)
    Atheism, as we know it, came out of a Judaeo-Christian context.
    +
    The rebellion is triggered by an agonizing problem: How can God, believed to be both all-powerful and morally perfect, permit the suffering and the evil afflicting humanity? This is the problem called theodicy, which literally means the “justice of God”; in the spirit of the rebellion it is also a demand that God has to justify himself. The most eloquent expression of this atheist rebellion in literature is by Dostoyevsky’s Ivan Karamazov rejecting God, because he allowed the cruel murder of one child.

    Within the Hebrew Bible the problem of theodicy is of course confronted in the Book of Job. Its happy ending (Job’s restored good fortune) is probably a later redaction, intended to assuage the outrage at Job’s innocent suffering. If one brackets the ending, the message is one of submission to God’s will, whatever it may be.

  • Protecting Your Heart from Entitlement (pastortyrus.com)
    If right now you lost your job, home, health AND your children – would you charge God foolishly? The Apostle Paul said it best, “I know how to live in poverty or prosperity. No matter what the situation, I’ve learned the secret of how to live when I’m full or when I’m hungry, when I have too much or when I have too little.” Wow- you can only share the sentiments of Paul, if you haven’t allowed possessions, position, and power to alter the makeup of your soul. Now let’s go back to Job, he never charged God foolishly for his lost, and in the end he was awarded double than what he had before his divine test. If you are reading this blog today and you feel that you have allowed possessions to lead you to entitlement, stop and repent.
  • Time passing away (bijbelvorser.wordpress.com)
    for everything written in the past was written to teach us, so that with the encouragement of the Tanakh we might patiently hold on to our hope.

16 thoughts on “Staat God achter al het kwaad hier op aarde

  1. Pingback: Gods vergeten Woord 9 Schepping 1 Scheppingsplan en Schepper | Broeders in Christus

  2. Pingback: Met minder is… nog genoeg | From guestwriters

  3. Pingback: De god zoon, koning en zijn onderdanen | Bijbelvorser = Bible Researcher

  4. Pingback: Begeerde zaken, gidsen en betrouwbare leidraad – Belgian Ecclesia Brussel – Leuven

  5. Pingback: Vindt er een transfer plaats na de dood? | Bijbelvorser = Bible Researcher

  6. Pingback: Doemdenkers en ons lijden | Bijbelvorser = Bible Researcher

  7. Pingback: Opgepast voor oproepers tot wraak | Belgian Biblestudents - Belgische Bijbelstudenten

  8. Pingback: Zingen over moeilijkheden en lijden ook noodzakelijk in kerkgemeenschap | From guestwriters

  9. Pingback: Op zoek naar antwoorden op de vraag Is er een God # 1 Veel goden – Questiontime – Vragenuurtje

  10. Pingback: Bron(nen) van kwaad – Jeshua-ists

  11. Pingback: Een veel voorkomende vraag: Waarom moest Jezus of God naar de hel? | From guestwriters

  12. Pingback: Bestaan en moeilijke herkenning van het Hoogste Godheidswezen – Jeshuaist

  13. Pingback: Het Geschreven Woord: Pijnigen – Jeshuaisten / Jeshuaists

  14. Pingback: Het Wachttorengenootschap over Christadelphians #10 Zogezegd kardinale fouten van het christadelfianisme #1 menselijke en geestelijke wijsheden en wezens – Belgische Broeders In Christus

  15. Pingback: Vrede heeft oefening nodig | From guestwriters

  16. Pingback: Op dagen van benauwdheid of pijnlijke momenten | Marcus Ampe's Space

You are welcome to react - U bent welkom om een reactie te geven

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.